Cea mai -matinala- universitate bucuresteana, care si-a deschis deja portile, a fost Universitatea Politehnica, manifestarile ocazionate de deschiderea anului universitar 2002-2003 incepand inca de la ora 9,00. -Din acest an, dispunem de noi laboratoare de cercetare si informatica, dar si de doua laboratoare – competitive pe plan international – de pregatire in domeniul limbilor straine, precum si un laborator ultramodern de proiectare asistata pe calculator. Avem opt baze de cercetare cu utilizatori multipli, in care studentii nostri vor aplica o practica mult aprofundata, precum si o activitate competenta in domeniul cercetarii. In acest sens, vom demara si noi programe de cercetare-, ne-a precizat rectorul Politehnicii, prof. Ioan Dumitrache.
In privinta constructiei noii biblioteci, rectorul apreciaza ca stadiul este destul de inaintat. -Sper ca multi absolventi de-ai nostri sa vina sa ne ajute, pentru o finalizare mai rapida a acestui atat de important edificiu pentru noi-, este apelul profesorului Dumitrache.
-Suntem in perspectiva de a restructura intregul proces de invatamant cu noi specializari, noi programe, in conformitate cu noul nomenclator al specializarilor din invatamantul superior. Totodata, ne-am imbogatit oferta de programe de master si studii aprofundate-, a mai adaugat Dumitrache.
Introducerea certificatelor de competenta este un alt amanunt pozitiv, din noua oferta educationala a Universitatii Politehnice din Bucuresti. Dupa primii doi ani de studii, in conditia absolvirii cu brio a cursurilor in domeniu, Politehnica va oferi acestor -absolventi partiali- certificate de pregatire in informatica sau specializare in limbi straine, recunoscute oriunde.
In legatura cu situatia creata la caminele Politehnicii, rectorul Dumitrache este de parere ca din cauza repartitiei prea timpurii a studentilor pentru ca inceperea cursurilor sa nu-i mai gaseasca in curs de mutare, ca in alti ani. -Lucrurile sunt sub control. Sunt peste 12.000 de studenti cazati in caminele noastre. Daca 50, 100 dintre ei isi vand locurile, nu este o problema atat de mare. Nu-i usor, la cati sunt, sa-i putem verifica. Dar problema noasta nu este vandutul unor locuri, ci conditiile de cazare. Pe care nu le putem rezolva total niciodata. In ce priveste situatiile nou aparute, deja am organizat o echipa de control care, la sfarsitul acestei saptamani, ne va da o situatie exacta a problemelor studentesti existente in caminele noastre-, a conchis Dumitrache.
O alta noutate este cea legata de taxele restantelor, care din acest an vor fi calculate in functie de numarul de credite acordate fiecarei discipline in parte. Astfel, taxa de restanta la disciplina cel mai bine cotata – respectiv cea la care se acorda cele mai multe credite – va fi de 700.000 lei.