DISTRIBUIŢI
100 de ani de medicină românească

Un chirurg român plecat din anii 90 în Franța unde are o carieră de succes mi-a spus trist că, din păcate, în România, se practică medicina ca acum 100 de ani, vina pentru acest lucru aparținând profesorilor care refuză să se complice și să schimbe ceva în cursuri. Același lucru l-am observat și la majoritatea manualelor de liceu care sunt, unele, identice cu cele din anii 60. Degeaba suntem un popor de deștepți dacă suntem conduși de proști. Milioanele de români care au părăsit România au făcut-o pentru că lacomii și proștii politicieni români nu au fost și nu sunt în stare să gestioneze politicile sociale în domeniile esențiale: Sănătate și Educație. Timp de 29 de ani au ridicat încet-încet persoanele ce lucrează în domeniile Justiție și pe politicieni pe culmi salariale uriașe, cu pensii imense, cu vârste de pensionare cu 15 ani mai mici decât restul populației iar Educația și Sănătatea le-au lăsat să trăiască din „recunoștința” populației.

Curentul a prezentat în ultimii ani subiectul examenelor de medic specialist din România în mai multe articole:

Noi ilegalități la Ministerul Sănătății: fără bibliografii la examene 

Ministerul Sănătății organizează examen de medicină internă cu bibliografie veche de zeci de ani.

Rezidenții neonatologi și îndrumătorii lor protestează față de actualul curriculum de pregătire

Documente din Ministerul Sănătății: medicii specialiști sunt pregătiți suboptimal, după bibliografii neactualizate

Doctorița Laura Zarafin a tras un semnal de alarmă pe contul său de Facebook:

Astăzi , despre examenul de specialitate , ca să înțelegem de ce nici medici nu mai știm să formăm .

Calitatea învățământui medical e într-o cădere înspăimântătoare, în ciuda progresului fantastic al medicinei din ultimii 30 de ani pe plan mondial .
Bibliografia pentru examenul de specialitate în chirurgie generală, de exemplu, are în bibliografie cărți vechi de mai bine de 50 de ani. Unele tehnici descrise acolo sunt de domeniul istoriei medicinei, fără nici o exagerare . Aș putea da zeci de exemple , dacă nu mi-ar fi frică că voi plictisi îngrozitor pe prietenii mei nemedici , dar chiar și pe medicii cu alte specialități .
Nu numai că bibliografia cuprinde cărți f vechi , dar conține și informații care se bat cap în cap . Toate astea , la care se adaugă modalitatea de concepere a baremului au dus la un rezultat halucinant : cei ce au descris tehnicile chirurgicale corect și amănunțit , dar nu au specificat că pacientul stă cu fața în sus pe masa de operație , sau că dezobstrucția căilor aeriene începe cu deschiderea gurii pacientului ? ( degeaba ai scris inclusiv de traheostomie ? ) aceștia sunt cei ce au picat examenul scris , drept care nu mai pot da proba operatorie .
În afară de faptul că există o diferență de la cer la pământ între cei ce ” vorbesc ” chirurgia și cei ce operează , tot ce am auzit azi despre examenul scris în specialitatea chirurgie , m-a lăsat fără cuvinte și m-a lămurit , dacă mai era nevoie , că nu avem viitor în acest sistem .
Să vă mai mărturisesc ceva , ceva care m-a uimit și mai tare : cei ce iau examenul european în specialitatea anestezie nu îl iau pe cel românesc ? pe post !
#țaraaberațiilor #rămânemfărămedici

Prietenii mei mi-au spus indignați azi că vor pleca din țară . Îi cunosc ! Chiar știu să opereze ! 15.700 de medici români practică medicina deja în afara țării !”

Se-aude și la ministerul Sănătății ceva?

Fotografia apare în expoziția organizată anul acesta de Muzeul Municipiului București și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București „100 de ani de medicină românească”. Vi se pare că am evoluat prea mult?

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.