Aproape jumatate din populatia adulta a tarii este nemultumita de propria stare de sanatate si o mica parte are informatii despre sistemul de ingrijiri de sanatate, serviciile medicale, valoarea reala a serviciilor suplimentare, precum si in legatura cu drepturile si indatoririle de pacienti, se arata intr-un studiu de opinie realizat de Metro Media Transilvania, la solicitarea Ministerului Sanatatii si Familiei.
In cazul unei probleme de sanatate, trei sferturi din populatia adulta apeleaza, in primul rand, la medicul de familie. Majoritatea celor chestionati considera ca mijloacele de informare in masa ar trebui sa prezinte mai mult probleme legate de sanatate, iar peste 60% dintre acestia sustin ca au utilizat, in cursul ultimului an, sistemul de ingrijiri medicale.
Peste 30% dintre cei intervievati au spus ca nu au acces la ingrijirile de sanatate din cauza costului medicamentelor si analizelor, iar 15% au afirmat ca nu platesc contributia la asigurarile medicale de sanatate din lipsa veniturilor sau pentru ca plateste altcineva. Acelasi studiu releva ca peste 90% din populatia adulta este inscrisa la un medic de familie. In caz de urgenta medicala, populatia adulta apeleaza, mai intai, la medicul de familie, apoi la camera de garda a spitalelor sau la slvare, se arata in chestionar.
Referitor la consultatia oferita de medicul de familie, proportia cea mai mare de nemultumire este provocata de aglomeratie, timpul de asteptare si programul de lucru. Aproximativ 20% dintre cei chestionati considera ca dotarea cu echipamente medicale a cabinetelor este proasta, 16% sustin ca este nestisfacatoare dotarea grupurilor sanitare (WC sau baie), iar 10% considera ca starea cladirilor in care functioneaza unitatile medicale este proasta. In privinta asistentei acordate de medicul de familie in domeniul sanatatii femeii si copilului, nemultumirile se refera, in primul rand, la controalele pentru prevenirea cancerului, la planificarea familiala, supravegherea lauzei si a gravidei.
Sanatatea reprezinta o prioritate nationala pentru 97% din populatie, iar pentru servicii medicale suplimentare cei chestionati au afirmat ca ar fi nevoie de contractarea de asigurari suplimentare si taxa oficiala directa in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Studiul de opinie a fost realizat pe un esantion de 1.293 de adulti neinstitutionalizati, in 18 zone geografice, cu scopul evaluarii gradului de cunoastere si multumire a populatiei fata de sistemul de sanatate.
Daniela Bartos a mai spus ca, potrivit unor sondaje privind starea de sanatate a populatiei, efectuate, in ultimele trei luni, de reprezentantii MSF si cei ai administratiilor locale din fiecare judet, mortalitatea materna si cea infantila este, inca, mare, iar tratarea bolnavilor psihici este deficitara, ceea ce a dus la cresterea numarului acestora. S-a evidentiat, de asemenea, o tendinta de imbatranire a populatiei, cresterea numarului de pacienti cu boli transmisibile si faptul ca, in ultimii ani, a crescut numarul de imbolnaviri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane