La inceputul mileniului al III-lea, in comuna Sugag, din judetul Alba, oamenii de pe dealuri afla noutatile prin intermediul -poruncilor-, sistem de comunicare -din gura in gura-.
Astfel, in fiecare duminica, sateni din satele rasfirate pe dealuri se aduna in fata Primariei, unde asculta -poruncile- primarului si ale celor in drept.
Duminica, la -porunci-
Batranii din Sugag spun ca poruncile au luat fiinta din necesitate, in lipsa unui alt mod de comunicare, -… ca dupa ce o inceput lumea sa aiba o tara de habar de ce se intampla, o trabuit sa fie instiintata cumva-. Cu sute de ani in urma, in lipsa telefoanelor, a faxurilor sau a telegrafului, ordinele si poruncile stapanirii erau popularizate prin adunari publice, in fata Primariei sau a Bisericii. O data cu disparitia vechii comenduiri, necesitatea transmiterii poruncilor a incetat, dar, din inertie, obiceiul a ramas, oamenii fiind obisnuiti cu comunicarile de duminica. In timp, -poruncile- au ramas, ca necesitate de comunicare. -La porunci, oamenii afla despre ce se mai intampla pe dealuri, despre obligatiile ce le au fata de stat. Tan minte ca am aflat ca am intrat in razboi in *44 de la porunci, ca de nu erau poruncile trecea razboiul si noi acolo pe dealuri nu stiam nimica. Erau bune mai ales pe vremuri, ca acuma, de cand cu electrificarea, mai ascultam pe la radio, si acuma, de cativa ani, avem si televizor-, povesteste Maria Moga, din satul Barsana.
Hotarari de consiliu la -porunci-
Viceprimarul Vasile Ghiorghioiu spune ca -poruncile- sunt foarte utile, mai ales cand Primaria are de comunicat hotarari importante, legate de bunul mers al vietii comunitatii. -Le comunicam celor de pe sate diverse noutati si mai ales chestiuni legate de pasunat. Aici, la noi, se schimba locul de pasunat, de pe partea intaia pe partea a doua, si trebuie ca toti pastorii sa mearga in aceeasi perioada. Cred ca este cel mai primitiv mod de comunicatie, dar in zona noastra este extrem de util. Aproape in fiecare duminica, dupa ce iasa de la biserica, oamenii se strang in fata Primariei si are loc o conversatie intre autoritati si sateni. Noi le comunicam ce avem de comunicat si ei ne spun pasurile lor. Cred ca oamenii au mai mult curaj asa decat la audiente, fiindca sunt mai multi si deja este vocea colectiva-, relateaza viceprimarul Ghiorghioiu.
Chiar daca deja exista telefoane mobile, statii de emisie-receptie, mijloace de comunicare prin satelit, la Sugag, duminica, dupa slujba, marginenii asculta -poruncile- care le aduc la cunostinta ce se intaimpla -urbi et orbi-.