Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, critică planul Primăriei Capitalei de a rezolva problema câinilor fără stăpân doar prin sterilizare și lăsarea acestora apoi în libertate, pe străzile orașului. Măsura va fi insuficientă și, mai mult, va perpetua problemele provocate de câinii vagabonzi, avertizează prefectul, care a precizat că numai în ultimii trei ani, peste 30.000 de persoane au ajuns la spital după ce au fost mușcate de câini. Prefectul îl acuză pe primarul Sorin Oprescu că are la îndemână „mijloacele legale pentru rezolvarea problemei în interesul oamenilor”, dar că ignoră acest interes. Reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că în București, 40.000 de câini comunitari, care ar reprezenta 80% dintre aceștia, sunt sterilizați. Presiunile vin însă de la ONG-urile care strâng semnături împotriva eutanasierii câinilor. Acestea propun sterilizarea câinilor și eliberarea lor pe străzi, iar cei agresivi și șefii de haită să fie puși în adăposturi. Reprezentanții ONG-urilor au mers luni la Primăria generală ca să susțină cauza și au reușit să obțină promisiunea înființării unui adăpost special pentru câinii agresivi.
Prefectul Capitalei: Cca 10.000 de persoane pe an au fost mușcate de câini
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, critică ideea relocării pe stradă a câinilor și vrea să știe dacă aceast este strategia Primăriei Generale.
„Directorul ASPA, Robert Lorentz, dorește să rezolve problema câinilor fără stăpân ca și până acum, adică deloc. Dacă este o simplă atitudine personală a domnului Lorentz, este lipsită de importanță. Însă, dacă această soluție este strategia Primăriei Capitalei, atunci atragem atenția că relocarea câinilor pe stradă, chiar și sterilizați, nu va avea niciun efect asupra agresiunilor la care bucureștenii vor fi supuși și în viitor. Având în vedere că, în ultimii ani, media persoanelor mușcate de câini a fost de cca 10.000 persoane pe an, cu siguranță că soluția pe care o propune Primăria Generală va perpetua această stare de fapt“, susține într-un comunicat de presă prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
Potrivit acestuia, PMB ar trebui să suporte cheltuielile cu tratamentul celor 50.000 de oameni care vor fi mușcați în continuare.
„Deși noua lege pune la dispoziția Primarului mijloace legale pentru rezolvarea problemei în interesul oamenilor, mă întreb de ce acest interes este ignorat?“, a mai declarat prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.
ONG-urile: Câinii să nu fie eutanasiați, ci sterilizați și eliberați pe străzi
Reprezentanții ONG-urilor au fost luni la Primăria Capitalei și au depus un memoriu și liste de semnături împotriva eutanasierii animalelor. Mai mult, ei au susținut că în adăposturi pot fi duși câinii agresivi și șefii de haită, ceilalți putând fi lăsați liberi.
„Organizațiile nonguvernamentale au strâns în două săptămâni peste 120.000 de semnături, peste 80.000 din București, prin care propun să nu fie eutanasiate animalele. Programul de sterilizare va continua și după 1 ianuarie 1012 și va viza și zonele private de la periferie. Avem sprijinul ONG-urilor. În București aproximativ 80% dintre câini sunt sterilizați“, a declarat directorul Autorității pentru Protecția Animalelor din cadrul Primăriei Municipiului București, Robert Lorentz.
Potrivit acestuia, PMB va deschide un adăpost de dimensiuni medii pentru câini agresivi.
Potrivit evidențelor cabinetelor sanitar-veterinare, în Capitală sunt aproximativ 40.000 de câini sterilizați și vaccinați. El a adăugat că, totuși, în Capitală, în prezent, sunt între două și trei mii de femele nesterilizate. Lorentz a mai spus că opiniile privind eutanasierea animalelor s-au mai schimbat, iar județe precum Călărași, Ilfov și Giurgiu s-au pronunțat împotriva uciderii câinilor și chiar primarul Cristian Poteraș a trimis o precizare în acest sens, susținând programul de sterilizare. Potrivit lui Robert Lorentz, discuțiile vor continua. Organizațiile nonguvernamentale pentru protecția animalelor cer în 10 ianuarie o dezbatere publică privind situația câinilor de rasă comună, acțiunea fiind programată cu o zi înainte de a fi dezbătut proiectul de către Curtea Constituțională.
Aproape 1.900.000 de euro s-au cheltuit în cinci ani cu persoane mușcate de câini
Potrivit statisticilor Institutului de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Balș“, în perioada 2009 – 2011, în Bucuresti au fost mușcate și au beneficiat de servicii medicale 31.278 de persoane, adulți și copii. Numai în perioada septembrie – noiembrie 2011, 1.805 persoane au fost mușcate de câinii fără stăpân. În perioada 2006 – 2010, costurile serviciilor medicale pentru persoanele mușcate de câini au fost de 7.856.247,66 lei, adică 1.870.535 de euro.
Mihaela Iamandei