Numarul mult mai mare de contestatii in urma examenului de Capacitate al acestui an a pus pe ganduri conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si al Tineretului. O justificare ar fi modificarea metodologiei examenului de Capacitate, elevii nemaiavand in acest an posibilitatea de a-si revedea lucrarea in prezenta profesorilor de specialitate. In anii anteriori, contestatiile se analizau in doua etape distincte, in prima etapa profesorii corectori verificand in prezenta candidatilor corectitudinea aplicarii baremului, argumentandu-le eventual netemeinicia contestatiei.
In Capitala, peste 6.700 de elevi au depus contestatii. Dar nu toate notele au fost marite in urma recorectarii, efectuata intr-un centru special organizat la Ploiesti. Au existat si situatii in care notele au fost micsorate, contestatiile fiind o arma cu doua taisuri…
-Repetentul- era de fapt premiant
O situatie mai putin obisnuita este cea a unei absolvente de gimnaziu care a obtinut nota 3,90 la proba de Istoria romanilor, iar dupa recorectare a primit nota 9,20. Fata a sustinut examenul de Capacitate in centrul de examen de la Scoala 80 din sectorul 3 al Capitalei.
In aceeasi nota de -corectitudine-, un elev de la Colegiul -Matei Basarab- din Slobozia a primit nota 10,00 la Geografie dupa recorectare, dupa ce initial obtinuse doar 5,60.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar General al Muncipiului Bucuresti sustin ca deocamdata o posibila explicatie a acestor cazuri este transcrierea gresita a notelor. Dupa afisarea si centralizarea rezultatelor finale, vor fi declansate anchete ce sa verifice care au fost profesorii (ne-) evaluatori si ce s-a intamplat cu lucrarile respective.
Doua persoane, o singura teza
O ancheta a fost deja demarata in cazul elevului a carui lucrare la Geografie fusese in mod evident scrisa de doua persoane si care prezenta paragrafe introduse printre raspunsurile initiale. In unele locuri fusese taiat raspunsul initial si adaugat altul, cu un alt scris. Pana acum au fost luate declaratii de la profesorii supraveghetori, de la ceilalti candidati, urmand ca in urmatoarea faza a anchetei sa fie cerut ajutorul politiei.
Promovabilitate mai scazuta decat anul trecut…
In urma rezultatelor provizorii, procentul de promovabilitate la nivelul tarii a fost de 73,94%, fata de 77,15% in 2002.
Cel mai ridicat procent de promovabilitate a fost inregistrat in judetul Bistrita Nasaud – 85,47%, urmat de Neamt – 83,83%, Suceava 83,44% si Bihor – 82,52%. La polul opus se situeaza judetul Calarasi – 64,59% si Sibiu – 64,76%.
… Dar incep alte emotii: Admiterea la liceu!
Cu incepere de maine si pana vineri, 4 iulie, elevii care au luat Capacitatea trebuie sa completeze optiunile pe fisele de inscriere la liceu. La fixarea ordinii optiunilor, elevii si parintii trebuie sa fie extrem de atenti si sa cantareasca obiectiv sansele de reusita intr-un liceu. Exista riscul ca un copil cu medie buna, dar nu destul de mare pentru liceele performante, sa ajunga, in final, la un liceu mai slab decat nivelul sau de pregatire.
Atentie la fisa de inscriere!
Elevii trebuie sa fie calmi cand completeaza fisele, deoarece primesc doar una si nu au voie sa faca vreo modificare. Nu exista un numar minim sau maxim de optiuni pe care le pot trece in fisa. Parintii si elevii trebuie sa completeze optiunile cu coduri. Incepand cu cea mai dorita specializare pana la cea mai putin dorita. Si tot asa, pentru fiecare specializare in parte. Cu cat in fisa sunt mai multe optiuni, cu atat elevul are mai multe sanse sa prinda un loc intr-un liceu.
Calculatorul nu iarta
Ca si in anii anteriori, repartizarea in licee se face computerizat. In functie de optiuni si medie. Calculatorul scaneaza initial, pentru fiecare candidat, prima optiune. Daca media lui nu este suficient de mare pentru a intra la o anumita specializare a unui liceu, calculatorul citeste optiunea urmatoare de pe fisa, si tot asa pana media ii permite admiterea.
In cazul in care elevul are o medie mai mica si nu mai are alte optiuni pe fisa, el risca sa fie declarat respins.
Clasele bilingve
Pentru clasele bilingve, examenul-test se sustine inaintea repartitiei generale computerizate. Elevii care sustin examene la o limba straina, pentru aceste clase, trebuie sa obtina minimum nota 6,00. Nota obtinuta nu va fi inclusa in calcul mediei de admitere. Elevii vor fi repartizati pe locurile de la specializarile bilingve in ordinea mediilor de admitere. In cazul in care, pe ultimul loc, vor exista mai multi candidati cu aceeasi medie de admitere, va fi declarat admis acel candidat care a obtinut cea mai mare nota la examenul de limba straina. Cei respinsi reintra in repartizarea generala.
Graficul admiterii computerizate
26 iunie – 4 iulie – completarea la secretariatele scolilor a fiselor de inscriere de catre parinti/elevi, asistati de dirigintii claselor a VIII-a
26-27 iunie – inscrierea candidatilor la liceele care organizeaza probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna
28-30 iunie – sutinerea probelor de aptitudini
– repartizarea candidatilor pentru invatamantul special
1 iulie – afisarea rezultatelor la probele cu aptitudini
2-3 iulie – completarea fisei de optiuni de catre candidatii respinsi la probele de aptitudini
6 iulie – predarea fiselor de inscriere originale la comisia judeteana de admitere
10 iulie – repartizarea computerizata
11 iulie – afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile din judet
12-14 iulie – completarea unei noi fise de optiuni de catre candidatii ramasi nerepartizati in prima etapa a sesiunii de admitere.