Înlocuirea articulaţiilor genunchilor a devenit obiectul unor operaţii la care apelează din ce în ce mai mulţi români. Şi cum numărul oamenilor care suferă de astfel de afecţiuni este în creştere, şi dezvoltarea unor tehnici care mai de care mai performante este pe măsură. O mărime a inciziei redusă la jumătate, recuperare post-operatorie mult mai rapidă şi costuri mai mici decât metoda clasică, sunt câteva dintre avantajele tehnicii minim invazive, folosită ieri, în premieră în România de medicii ortopezi din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă.
Dacă la început o intervenţie chirurgicală la genunchi era considerată reuşită în momentul în care putea să redea mobilitatea piciorului afectat de artroză, mai nou, aspectelele de natură estetică şi mai ales cele legate de durata de recuperare post-operatorie a pacientului au început să cântărească greu în alegerea metodei de operare.
Aspectul estetic, foarte important
Astfel, medicii ortopezi din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă au efectuat ieri, în premieră la noi în ţară o operaţie de artroplastie de genunchi, utilizând o metodă chirurgicală bazată pe tehnici minim invazive. -Soluţiile minim invazive dezvoltate de cea mai mare companie producătoare de proteze din lume permit intervenţii chirurgicale cu o mărime a inciziei reduse la jumătate sau chiar la o treime în comparaţie cu procedura clasică-, a declarat directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenţă, dr. Cătălin Cîrstoiu. Un alt beneficiu al noii metode de efectuare a artroplastiei de genunchi constă în faptul că recuperarea post-operatorie a pacientului este mult mai rapidă, bolnavul putând să efectueze îndoiri ale genunchiului, chiar din prima zi de după operaţie. Nici considerentul estetic nu poate fi neglijat, tot mai multe persoane tinere necesitând intervenţii de înlocuire a articulaţiilor genunchilor. -Dacă în urma unei operaţii clasice urmele rămase pe piciorul bolnavului pot să depăşească şi 15 cm, prin tehnica minim invazivă, lungimea plăgii operate scade până la 8 cm-, a susţinut medicul. Noua metodă se pliază pe afecţiunile provocate de artroze. -Maladiile degenerative, printre care se numără şi artrozele apar în general la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. Bolnavul manifestă o suferinţă îndelungată prin faptul că acuză imobilitatea articulaţiilor, ajungând la imposibilitatea de a mai putea realiza funcţii vitale-, a explicat dr. Cătălin Cîrstoiu.
La noi, mai ieftin ca afară
În ce priveşte costurile operaţiei, reprezentanţii companiei inventatoare a metodei susţin că acestea nu depăşesc preţurile practicate în marile spitale din Europa de Vest, unde metoda este implemantată de câţiva ani. -Costul pentru implantul unei proteze de genunchi variază în funcţie de performanţele sale şi poate depăşi suma de 2000 de euro. Dacă se ia în calcul şi zilele de spitalizare şi tratamentul post-operator, se ajunge la suma de 5000 de euro. În străinătate, o asemenea operaţie costă peste 10.000 de euro-, a declarat dr. Cîrstoiu. Pacienţii români asiguraţi pot beneficia în mod gratuit de noua metodă, prin Programul Naţional de Endoprotezare, însă dr. Cătălin Cîrstoiu susţine că la Spitalul Universitar de Urgenţă, sunt programate artroplastii de genunchi până la sfârşitul anului viitor.