Home Social Premieră medicală în Rom?â?Ñnia cu un aparat care folosește hipertermia abdominală

Premieră medicală în Rom?â?Ñnia cu un aparat care folosește hipertermia abdominală

DISTRIBUIŢI

Un pacient de 70 de ani, suferind de neoplasm de colon stång și considerat inoperabil, a fost ieri beneficiarul unei intervenții medicale efectuate de o echipă româno-italiană la Clinica de Chirurgie II din Târgu Mureș, cu ajutorul unui aparat care folosește metoda hipertermiei abdominale.
Intervenția are loc în cadrul cursului postuniversitar internațional „Tratamentul modern al cancerelor inoperabile“, organizat de Spitalul Clinic Județean de Urgență și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, în colaborare cu Institutul Național de Cancer din Milano și Forumul Mediteranean de Oncologie Comparată, transmite corespondentul Mediafax.
Șeful Clinicii de Chirurgie II din Târgu Mureș, profesorul doctor Șerban Bancu, a declarat că beneficiarul intervenției medicale efectuate în premieră în România de o echipă mixtă, româno-italiană, cu ajutorul unui aparat care folosește metoda hipertermiei abdominale este un pacient de 70 de ani, suferind de neoplasm de colon stâng și considerat inoperabil.
Baru a explicat că metoda presupune tratarea cavității peritoneale a pacientului cu o soluție aproape fierbinte care conține medicamente citostatice, alături de intervenția chirurgicală, aceasta având rolul de a curăța de celule tumorale invizibile, care au scăpat de extirpare în timpul operației.
El a afirmat că metoda este relativ nouă și că, din informațiile pe care le are, în România constituie o premieră.
Metoda se poate aplica în mai multe tipuri de cancer, pacienții care pot beneficia de aceasta având cancer în stadiu avansat sau considerat inoperabil.
Potrivit șefului Clinicii de Chirurgie II din Târgu Mureș, intervenția durează în jur de 12 ore și este costisitoare, însă în urma acesteia pacientul trăiește cu câțiva ani mai mult decât în urma unei intervenții chirurgicale clasice, în majoritatea cazurilor fiind nevoie de administrarea în continuare a citostaticelor
Operația costă de la 2.000 de euro, iar aparatul folosit costă în jur de 140.000 de euro, puține clinici din Europa și din lume folosindu-l în mod uzual.
Medicul Marcello Deraco, care face parte din echipa care va efectua intervenția, a precizat că la clinica italiană unde este angajat apelează la metoda respectivă în medie la două cazuri pe săptămână.
Aparatul va rămâne apoi în regim de comodat la clinica din Târgu Mureș, reprezentanții acesteia afirmând că speră să se găsească o soluție economică, împreună cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru ca de acesta să beneficieze cât mai mulți pacienți.
La Clinica de Chirurgie II din Târgu Mureș sunt supuși unor intervenții chirurgicale peste 200 de pacienți cu cancer pe an.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.