Romania este una dintre cele patru tari din lume – alaturi de Suedia, Anglia si Australia – in care chirurgii ortopezi monteaza o proteza de sold care afecteaza foarte putin osul, a declarat ieri profesorul doctor Andrei Firica, seful Clinicii de ortopedie de la Spitalul Colentina din Bucuresti, prezentand noul aparat protetic.
Fata de tehnicile utilizate pana acum, aceasta noua proteza – in forma de ciuperca – prezinta avantajul ca presupune indepartarea unei portiuni extrem de mici din osul femural. Pentru montarea vechilor sisteme, chirurgii erau obligati sa indeparteze portiuni mari din os, care nu mai puteau fi refolosite. In schimb, operatia pentru montarea noului tip de proteza este mult mai dificila, necesitand -o precizie de ceasornicar-.
Echipa profesorului Firica a aplicat aceasta tehnica, pentru prima oara in Romania, acum cinci luni, dupa ce s-a specializat intr-o clinica din Londra. -Nu am dorit sa fac public acest nou procedeu decat acum, dupa opt interventii, pentru ca am avut nevoie sa vad cum se simt pacientii carora le-am montat proteza-, a mai spus profesorul Andrei Firica.
Doi barbati de 28 si, respectiv, 70 de ani au fost operati ieri la clinica bucuresteana, fiindu-le introduse astfel de aparate. Interventiile au fost realizate de profesorul Gian Chana, medic chirurg ortoped consultant la cinci spitale din Birmingham.
In cazul pacientilor tineri, aparatul permite recuperarea aproape integrala si chiar practicarea unor sporturi de performanta. Proteza este alcatuita dintr-un aliaj de cobalt si crom.
O astfel de proteza costa circa 2.000 de dolari (de patru ori mai putin decat vechile sisteme). Pacientii nu platesc insa, costul fiind suportat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate printr-un program special. Anual, in Romania sunt efectuate peste 1.000 de operatii pentru montarea protezelor de sold, numai in Spitalul Colentina fiind realizate 200.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane