Home Social Premieră: România, lăudată în presa internațională pentru rezolvarea situației orfanilor

Premieră: România, lăudată în presa internațională pentru rezolvarea situației orfanilor

DISTRIBUIŢI

Problema orfelinatelor din România și a copiilor instituționalizați revine în atenția presei internaționale. De data aceasta însă, jurnaliștii britanici remarcă progresele pe care le-a făcut țara noastră la acest capitol, după ce numărul copiilor istituționalizați  și al orfelinatelor a scăzut, iar condițiile de trai pentru copiii rămași aici s-au îmbunătățit. Britanicii au urmărit îndeaproape problema, prin fundația Hope and Home for Children, care, în colaborare cu autoritățile române și-a propus să închidă, până în 2020, toate orfelinatele, astfel încât niciun copil nu va mai fi trimis într-o astfel de instituție.
O ziaristă de la The Independent, Virginia Ironside, care a vizitat, în 2005, case de copii orfani din România și Albania împreună cu reprezentanții organizației Hope and Home for Children (Speranță și Casă pentru copii, n.r.), dedică un amplu articol acestei probleme cu care se confruntă încă autoritățile de la București.
În urmă cu 20 de ani, problema copiilor orfani din România revolta în întreaga lume. Aceasta s-a transformat într-o remarcabilă poveste de succes, remarcă Virginia Ironside.
Povestea începe în 1992, la începutul războiului bosniac, când, comandantul contin­gentului britanic, Mark Cook, a descoperit un orfelinat bombardat în Croația. A găsit orfani supraviețuitori și și-a dat cuvântul că le va reconstrui casa. A ieșit din armată, a strâns un milion de lire sterline și a înființat Fundația Hope and Home for Children.
Reprezentanții fundației Hope and Home for Children s-au implicat în renovarea și construirea de case pentru copiii orfani din România. Încă din 1996, a devenit clară problema micuților orfani: au nevoie cel mai mult de iubirea și căldura unor familii, nu de cămine frumos amenajate pentru că acolo atașamentul era descurajat. Această observație a schimbat din acel moment optica în privința politicilor de caritate ale organizației.
În 1998, reprezentanții Hope and Home for Children s-au îngrozit găsind în România 60 de copii legănându-se și trăind în propriile excremente. Au construit șase case și au mutat în fiecare câte zece copii. De la acea dată, a început colaborarea cu autoritățile române, respectiv un parteneriat pentru un pro­gram de dezinstituționalizare a orfa­nilor.
Tragic este însă, remarcă jurnalista Virginia Ironside, că și la această dată mulți dintre copiii respectivi sunt orfani. Unii au familii, dar acestea nu sunt disponibile să-i caute și să-i ia acasă, având ideea preconcepută că trebuie să aibă mai întâi o viață mai bună. Întrebarea care se pune este de ce au dat naștere acestor copii? Răspunsul se regăsește în politica demografică promovată de Ceaușescu. Acesta a interzis contracepția și a avorturile, ajungându-se până la  controlul fiecărei femei fertile la fiecare trei luni, ca să se vadă dacă nu cumva a avortat. Ca urmare, familiile au fost obligate să aibă prea mulți copii, iar foarte mulți dintre aceștia au fost abandonați în casele de copii. Actualul guvern are această moștenire, mai remarcă jurnalista britanică.
Nu este ușor să închizi aceste instituții și nu există soluții pe termen lung. Asta și pentru că angajații acestora nu vor să fie șomeri. De asemenea, este foarte greu să reconstruiești relațiile acestor copii cu propriile familii sau cu altele noi și să îi reintegrezi. „Am realizat că nu poți închide un orfelinat fără  un model care transformă îngrijirea copilului de la un sistem instituționalizat într-unul bazat pe familie. Aceasta ia timp”, a declarat Mark Cook.
Dar modelul a fost acceptat de Guvernul de la București și recunoscut de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății ca fiind cel mai bun. Acesta este implementat în țări care au prea multe orfelinate: Ucraina, Bulgaria, Belarus, Moldova, Bosnia, Rwuanda și Sudan, și unde organizația Hope and Home for Children  lucrează la reformarea sistemelor de îngrijire a copiilor. Mulți orfani au fost returnați cu succes familiilor naturale, alții au fost adoptați ori îngrijiți în locuințe din țara lor.
Hope and Home for Children, în parteneriat strâns cu Absolute Return For Kids (Ark), a ajutat România să devină fruntașă la capitolul închiderii orfelinatelor.
Când organizația a început să lucreze în România, aici erau circa 100.000 de copii în orfelinate. În prezent, mai sunt 6.500 de copii, iar planul este ca până în 2020, fiecare copil să fie luat din orfelinat, iar aceste instituții să fie închise. De la acea dată, niciun copil  nu va mai fi trimis într-un orfelinat, se arată în materialul publicat de ziarul The Independent.

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.