-Fosta putere a fixat dupa criterii clientelare oamenii din posturile de conducere, oameni fara experienta, care nu au avut printre preocuparile lor gospodarirea durabila a padurii. Acest fapt a condus la exacerbarea indisciplinei-, ne-a declarat Filip Georgescu, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor. Imediat dupa preluarea mandatului, noua conducere a regiei s-a pus pe controale, atat la nivel central, dar mai ales in teritoriu, la directiile silvice. Rezultatele sunt stupefiante.
A inceput sortarea -uscaturilor-
-Cei care nu-si fac datoria sunt dati afara, li se imputa pagubele si sunt deferiti justitiei-, avertizeaza directorul general al RNP.
La ora actuala, s-a incheiat etapa de reorganizare a regiei, fiind titularizati pe posturi, prin concurs, membrii echipelor manageriale la cele 36 de directii silvice. Trebuie precizat ca, anul trecut, regia avea 25 de directii silvice, iar acum, numarul acestora a crescut, ca urmare a faptului ca structura creata de echipa Tomescu – Ciuca s-a dovedit un adevarat fiasco pentru silvicultura. Dar se observa ca unele dintre directiile silvice nou-infiintate nu-si prea aveau rostul pentru suprafete de padure destul de reduse. Asa este cazul de la Teleorman, unde s-a creat o directie pentru a menaja orgoliul unui deputat PDSR.
In alta ordine de idei, prin reorganizarea regiei, personalul s-a redus cu 28%. Verificarile efectuate in ultimul timp au condus la concluzii dezastruoase. Echipele de control ale regiei au constatat ca nu mai putin de 12 padurari au produs, fiecare, pagube de peste un miliard de lei! De asemenea, 70 de padurari -au reusit-, fiecare, sa inregistreze pagube mai mari de 100 milioane de lei… Ca urmare a constatarilor privind jaful din directiile silvice, 300 de silvicultori au fost dati afara din cadrul regiei. Pentru abateri deosebit de grave, peste 50 de ingineri si tehnicieni au fost trimisi in judecata. Fara comentarii!
Paza de peste 100 miliarde de lei lunar
Taxele si impozitele pe care RNP le plateste statului anual se ridica la peste 2.500 de miliarde de lei. Pentru gospodarirea padurilor pe care le administreaza, regia cheltuieste circa 4.200 miliarde de lei. Numai pe primele trei luni ale anului 2001, institutia a realizat un profit net de peste 260 miliarde de lei si a realizat lucrari de investitii, din surse proprii, de 9,2 miliarde de lei. Pentru paza padurilor pe suprafetele solicitate la retrocedare, in baza Legii Lupu, regia cheltuieste lunar peste 100 miliarde de lei.
-Dupa promulgarea Legii 1/2000 au aparut numeroase tensiuni intre prezumtivii beneficiari ai acestei legi si personalul silvic, precum si o serie de fapte ilegale care au constat in ocuparea abuziva, defrisarea si incendierea unor paduri revendicate, culminand cu agresarea personalului silvic cu atributii de paza a padurilor. Sunt cazuri cand personalul silvic este pur si simplu impiedicat sa execute lucrarile necesare in padure. O parte dintre noii proprietari refuza sa-si execute lucrarile de gospodarire a padurilor, urmarind doar obtinerea de beneficii imediate prin exploatarea masei lemnoase-, precizeaza o nota adresata premierului de catre RNP.
Pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an fusesera retrocedate 166.147,9 hectare de padure, iar 360,579 ha au fost puse la dispozitia comisiilor locale. Suprafata de padure propusa pentru validare de catre comisiile locale se ridica la 1.320.325 ha, iar o suprafata de 1.016.805 ha a fost deja validata.
Gaterele si exportul ilegal, cancerul padurilor
-In prezent ne confruntam cu o presiune mare din partea mafiei lemnului. Pe langa taierile in delict, agentii economici perturba pretul real al licitatiilor de masa lemnoasa prin intelegeri oculte-, declara Filip Georgescu. Potrivit datelor RNP, din 1990 pana in prezent au fost autorizate la nivel national peste 6.000 de gatere si 7.500 de circulare. In nota adresata de RNP premierului Nastase se precizeaza ca multe dintre aceste instalatii de debitat lemn n-au nimic comun cu activitatea forestiera: -Sute de firme cu sedii-fantoma se ocupa cu exportul de cherestea si busteni si cumpara de oriunde, cu sau fara documente legale, lemn pe care-l revand la export-. Decizia recenta a Executivului, privind interzicerea exportului de busteni, pare o solutie pentru stoparea jafului silvic. Insa, din pacate, in destule zone ale tarii, este ignorata complet.