Home Social Prezenta obligatorie la analizele -dictate- de Nicolaescu

Prezenta obligatorie la analizele -dictate- de Nicolaescu

DISTRIBUIŢI

Laboratoarele de analiza ale spitalelor vor fi luate cu asalt de peste 22 de milioane de romani, chemati de ministrul sanatatii sa isi faca analize medicale, in cadrul Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei. Desi a fost prezentat drept – un proiect simplu si clar-, Eugen Nicolaescu si-a cerut scuze anticipat daca vor fi invitate la analize si… persoanele decedate, ministrul recunoscand astfel ca -este imposibil sa nu apara disfunctionalitati pe parcursul celor 14 luni, atat cat va dura evenimentul-.

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, lansat oficial, ieri, are ca scop principal crearea unei imagini asupra patologiei existente in Romania. -Din punct de vedere al statisticilor, stim ca in prezent, in ce priveste mortalitatea sunt bolile cardiovasculare, dar, in urma acestei evaluari s-ar putea sa obtinem alte rezultate, ar putea sa primeze alte boli-, a declarat Nicolaescu.

La doctor, pe baza de talon

Evaluat in jurul sumei de un miliard RON, programul va fi finantat din fondurile Ministerului Sanatatii, mai exact din taxa pe viciu. -Vrem sa aratam unde se duc banii oamenilor si mai ales in ce sector ar trebui sa investim mai mult-, a explicat ministrul.

Astfel, fiecare cetatean se va prezenta la medicul de familie pentru a efectua un set complet de analize, pe baza unor taloane pe care le va primi prin posta. Mai mult, Nicolaescu se gandeste sa responsabilizeze populatia consumatoare de alcool si tutun, finantatoarea de drept a programului, prin mesajul -alcoolul si tutunul dauneaza grav sanatatii-, care va fi imprimat pe taloanele respective.

Analize pe carca asiguratilor

Avand in vedere ca pana la sfarsitul anului 2007 vor fi supusi analizelor medicale aproape 22 de milioane de persoane, ramane de vazut cati dintre acestia cotizeaza la bugetul de asigurarari de sanatate, ministrul afirmand ca -cetatenii care nu au medic de familie si cei care nu sunt asigurati se vor putea adresa oricarui medic de familie, acestia avand obligatia sa ii inscrie pe liste-. Costul unui set complet de analize a fost stabilit la suma de 50 de RON, dar daca medicul indica si alte investigatii, acestea vor fi suportate in cazul persoanelor asigurate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si din buzunar, pentru cei care nu au un astfel de contract.

Simplu, dar… cu probleme

Desi a fost caracterizat drept -un program simplu si clar- ministrul Nicolaescu recunoaste ca desfasurarea sa va intampina si dificultati. -Imi cer scuze celor care vor avea neplaceri. Este posibil ca unele scrisori sa fie destinate persoanelor decedate, iar altii sa nu primeasca deloc, insa vom incerca sa le rezolvam pe fiecare in parte-. O alta problema mentionata de ministru este legata de persoanele care nu se pot deplasa, si astfel nu vor ajunge la analize. Solutia vine tot din partea lui Nicolaescu: -vom dota fiecare medic cu cate un laptop, sa se poata deplasa in orice locatie pentru a consulta un bolnav-. Pentru zonele in care nu exista policlinici de stat care sa permita efectuarea setului de analize, se va apela la serviciile centrelor medicale private, -dar fara a se depasi costurile practicate in sistemul public-, a mai explicat Eugen Nicolaescu.

Ministrul s-a gandit si la sanctiuni pentru cei care nu se conformeaza programului. -Fiecare cetatean trebuie sa se prezinte la medic in luna in care este nascut, altfel, va plati investigatia-, a precizat Nicolaescu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.