
Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că, potrivit Legii educației naționale, universitățile vor fi clasificate în funcție de trei elemente: universități centrate pe educație; universități de educație și cercetare științifică, sau universități de educație și creație artistică și universități de cercetare avansată și educație. Evident, în ultimele două categorii, cele mai valoroase din punct de vedere al educației, nu se află nicio universitate privată din România, semn că învățământul privat universitar e încă departe de performanță. Potrivit ministrului, organismul european care s-a ocupat de aceasta clasificare este Asociația Universităților Europene. „Primul efect al acestei clasificări: un buget mult mărit pentru universitățile din prima categorie“, a declarat Daniel Funeriu.
“Am primit rezultatul primei clasificări a universităților, pe care am trimis-o spre publicare în Monitorul Oficial. Vom posta pe site-ul ministerului și rezultatul ierarhizării programelor“, a precizat Funeriu, în cadrul conferinței de presă. Funeriu a mai anunțat că numărul de locuri de la doctorat va fi redus, în acest an, în timp ce acelea de la masterat vor rămâne ca și anul trecut. „Numărul de locuri de la master va fi aproximativ egal cu cel de anul trecut, iar cele de la doctorat vor fi diminuate. Acestea din urma vor merge acolo unde există compentență. Aproximativ 1,6% din locurile de la doctorat merg la programele de calitate din lista aprobata a universităților“, a anunțat ministrul Educației.În urma clasificării realizate de Ministerul Educației, „studenții, angajatorii și părintii, pot evalua mult mai bine oferta universităților. Banii lor vor merge către universitățile care fac performanță. Se observă în sânul universităților existenta unor programe care pot aduce foarte multa valoare societății romanești. Astfel de programe există în fiecare dintre cele trei tipuri de universități, în cele de stat și cele private. Acestea trebuie încurajate, iar ministerul va face acest lucru. Va urma o etapă a vizitelor instituționale, în care experții vor evalua universitățile“, a precizat ministrul. Universităților, Funeriu le-a transmis să „încurajeze oamenii de valoare“. El a ținut să precizeze că în 2011, cei care au luat bacalaureatul au mers la universitățile tradiționale.
„Elevii care au luat bacalaureatul în acest an nu se mai îndreaptă spre universități cu viitor incert“, a conchis ministrul Educației.
Pentru anul universitar 2011 – 2012, cifra de școlarizare pentru ciclul universitar de licență va fi de 62.850, pentru învățământul universitar de master sunt 35.600 de locuri, iar pentru ciclul doctoral vor fi aproximativ 3.500 de locuri, potrivit Hotărârii de Guvern din aprilie 2011.
Universități de cercetare avansată și educație sunt următoarele:
Universitatea București
Universitatea Babeș – Bolyai Cluj
Universitatea A.I. Cuza
Politehnica București
Ghe. Asachi Iași
Universitatea Tehnica Cluj Academia de Studii Economice București (ASE) Universitatea Agronomie Cluj Universitatea Medicina București
Universitatea Medicina Iași
Universitatea Medicina Cluj Politehnica Timișoara
Universități de Educație și cercetare științifică sau universități de educație și creație artistică
Toate universitățile de arte, și militare
Universitatea de Vest Timișoara
Universitatea din Craiova
Universitatea Transilvania Brașov
Universitatea Ovidiu Constanta
Universitatea Galați
Universitatea Sibiu
Universitatea Oradea
SNSPA București
Agronomie Iași
Agronomie București
Agronomie Timișoara
Medicina Timișoara
Medicina Craiova
Universitatea de Construcții București
Medicina Tg. Mureș
Restul universităților din România au fost clasificate ca centrate pe educație.
Geo Ioanid