Home Social Primăria Capitalei cumpără locuințe pentru mai mult de 10% dintre medici și...

Primăria Capitalei cumpără locuințe pentru mai mult de 10% dintre medici și asistenți

DISTRIBUIŢI

Primarul General, Gabriela Firea a anunțat că ‘Primăria Capitalei a decis să devină jucător activ pe piața imobiliară. Având în vedere că domeniul medical a devenit deja o urgență, suntem interesați să intrăm și pe nișă de locuințe de serviciu. În cele 19 spitale administrate de Primărie Capitalei avem 1.100 de medici și 3.500 de asistenți și asistente. Am luat decizia să alocăm suma de 15 milioane de euro care va merge către achiziția de locuințe de pe piața liberă. În prima etapă, dorim să achiziționăm 300 de apartamente, iar în a doua etapă, 200. În total, dorim să achiziționăm 500 de garsoniere, apartamente cu două și trei camere pentru medici și asistenți, în zona celor 19 spitale, dar și în zone cu acces la metrou și stații RATB’.

Locuințe pentru cazurile sociale, care nu își permit să achiziționeze case de pe piața liberă

Primarul General a amintit și de Trustul de Clădiri Metropolitane, prima societate comercială a holdingului municipal ‘București Capitală Europeană’, care a fost aprobată de CGMB în luna ianuarie a anului 2017:

‘Trustul nu vine în defavoarea afacerilor private, ne adresăm unei nișe diferite, și anume cea socială. Avem 3000 de unități locative speciale nerezolvate. În prezent se rezolvă foarte puține cazuri pe an, este o tensiune socială ridicată. Cazurile acestea nu se vor încadra în standardele de creditare pentru o bancă sau dezvoltator și vor rămâne cu situația locativă nerezolvată’.

Primarul General a explicat faptul că premisele de la care a plecat această inițiativă sunt legate de cererea mare de locuințe în București și de dificultățile cu care categorii foarte largi de cetățeni se confrunta atunci când vor să aplice pentru un credit bancar prin care să-și finanțeze achiziția unei locuințe:

‘De aceea dorim să înființăm această societate care să construiască locuințe sociale la prețuri mult mai mici decât cele disponibile pe piață. Pe de o parte, municipalitatea va avea control asupra cheltuielilor pe întreg lanțul, iar obiectivul principal al societății nu este profitul, ci construcția de locuințe cu costuri cât mai mici, care ulterior vor fi închiriate sau vândute în condiții avantajoase atât persoanelor foarte sărace — așa numitele cazuri sociale, dar și tinerilor care, în mare măsură, nu pot face față prețurilor sau chiriilor apartamentelor din București. Să nu se înțeleagă de aici ca Trustul Metropolitan va lucra în pierdere ! Va face profit, dar acesta va fi unul minimal și secundar ca prioritate’.

Gabriela Firea a subliniat faptul că Trustul de Clădiri Metropolitane va fi un jucător onest pe piață, care va respecta toate procedurile legale în legătură cu achizițiile publice sau cu ocuparea forței de muncă. De asemenea, salariile din această companie nu vor distorsiona piața, ci vor fi în concordanță cu venitul mediu la nivel național pe ramură.

În acest an, Primăria Capitalei își propune să demareze o serie de proiecte importante de construire a 7 ansambluri de locuințe sociale și pentru tineri, pentru care s-au identificat amplasamentele și sunt în curs de întocmire documentațiile preliminare.

În ceea ce privește clădirile cu risc seismic, Primarul Capitalei a explicat faptul că a decis înființarea Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic pentru a urgenta consolidarea acestor imobile:

‘Doar 20 de imobile încadrate în diferite clase de risc seismic au fost consolidate în ultimii 27 de ani, deci putem considera că nu s-a făcut nimic în acest sens. De la înființarea Administrației pentru consolidări, sunt deja în proces de reabilitare 5 clădiri din Centrul Istoric și au fost demarate procedurile pentru consolidarea altor 20 de imobile’.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.