Primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, a declarat in aceasta saptamana ca este de acord cu realizarea complexului de agrement din zona lacului Vacaresti. Mai mult, acesta sustine categoric ca -vom face lobby catre toate autoritatile statului pentru inceperea, chiar din acest an, a constructiei viitorului complex de agrement-. Practic, prin aceasta afirmatie, Adrian Inimaroiu este de acord sa continue afacerea controversata pusa la cale de fostul ministru al mediului Petre Lificiu.
Investitia de care vorbeste primarul sectorului 4 este estimata la 650 milioane de euro si presupune constructia a peste 800 de locuinte, un hipodrom cu piste de trap si galop, baze nautice, un teren de golf si un club, un hotel ultramodern, cu centru de conferinte, cazino si spatii expozitionale. O alta componenta a investitiei totale va fi constructia, in zona delimitata de Calea Vacaresti, unui centru IT si a doua -centre socio-economice-, iar in zona fostei manastiri Vacaresti va fi ridicat un mare complex comercial.
-Din postura pe care o am, doresc sa imping lucrarile pentru inceperea investitiilor-
Prin Hotararea de Guvern nr. 855/16.08.2002, s-a aprobat concesiunea bunurilor din domeniul public al statului ce alcatuiesc obiectivul de investitii -Acumulare Lac Vacaresti-, in vederea realizarii si exploatarii unui complex cultural sportiv, concesiune ce trebuie efectuata de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. -Curentul- a semnalat la vremea respectiva ca realizarea acestei investitii precum si modalitatile de derulare ale acestui contract ridica mari semne de intrebare. Insa oficialii ministerului, in frunte cu ministrul de atunci Petre Lificiu, n-au tinut cont si ca atare s-a semnat contractul de concesionare cu firma australiana -Royal Romanian Coporation-. Mai mult, acum, primarul Inimaroiu declara ca -Din postura pe care o am, cea de primar al sectorului 4, doresc sa imping lucrurile pentru inceperea investitiei. Ma intereseaza ca pe raza sectorului sa atrag investitii de acest nivel-.
Cand Mediul a trecut in 2003 sunt tutela Agriculturii, ministrul Ilie Sarbu a dispus Corpului de Control sa analizeze contractul de concesiune incheiat intre MAPM si SC Royal Romanian Corporation SA.
Concluziile controlului au evidentiat faptul ca acest contract nu respecta prevederile legele mentionate in caietul de sarcini si ca atare acesta trebuie reziliat. Mai mult, ministrul de atunci, Ilie Sarbu, a inaintat o plangere penala catre Inspectoratul General al Politiei impotriva semnatarului acestui contract – ex-ministrul Petre Lificiu.
In conformitate cu prevederile HG nr. 855/2002 si a caietului de sarcini, concesionarul va realiza si exploata un complex cultural-sportiv.
Prin contract, concesionarul este obligat sa realizeze aceste investitii in patru ani de la semnare, pentru fiecare investitie fiind stabilit cate un termen. De asemenea, concesionarul este scutit de la plata redeventei pe o perioada de trei ani de la semnarea contractului.
Valoarea redeventei minime pentru obiectivele de investitii a fost stabilita la 2%, din veniturile nete realizate de concesionar prin exploatarea complexului cultural-sportiv, incepand cu al patrulea an de la semnarea contractului. Contractul de concesiune a fost incheiat intre MAPM si -Royal Romanian Corporation- la data de 23.01.2003, la o valoare a redeventei de 540.000 de dolari, incepand cu al patrulea an de la data semnarii.
Daca in urma exploatarii complexului cultural-sportiv, 2% din veniturile nete realizate depasesc valoarea redeventei de 540.000 de dolari, concesionarul va plati o redeventa egala cu 2% din valoarea veniturilor realizate.
-Contractul de concesiune nu respecta prevederile legale-
Dar, surpriza, concluzia echipei de control a fostului ministru Ilie Sarbu este foarte clara: -Consideram ca atat construirea de vile, in total 811 locuinte, din care 457 locuinte unifamiliale, 126 locuinte colective si 228 locuinte in terasa, cat si construirea unui centru comercial de tip MALL schimba obiectivele prevazute in HG nr. 855/2002 si a Caietului de sarcini-. Totodata, -apreciem ca pentru o suprafata de 182,99 ha concesionata pe o perioada de 49 de ani la o redeventa minima de numai 540.000 de dolari/an sau 2% din venitul net realizat nu corespunde din punct de vedere economic-.
Mai mult, contractul nu putea fi incheiat de catre MAPM deoarece mai multe persoane deschisesera actiuni in instanta pentru revendicarea unor terenuri din zona Acumularea Vacaresti. Mai mult, la ora actuala, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sunt pe rol mai multe procese intentate statului roman de fostii proprietari din aceasta zona-.
Prin aceasta intentie, primarul Adrian Inimaroiu demonstreaza ca va continua afacerile regizate de PSD, prin Petre Lificiu, si totodata ca a inceput sa calce pe urmele precedesorilor sai, Marin Lutu si Ion Mihalache.