Home Social Primarul Oprescu este complice la defrișarea parcurilor Capitalei

Primarul Oprescu este complice la defrișarea parcurilor Capitalei

DISTRIBUIŢI

Edilul Bucureștiului, fostul medic Sorin Oprescu, încalcă din nou, a câta oară, legea, cu bună știință, împreună cu acoliții săi care fac ca Primăria Capitalei să arate din ce în ce mai mult ca o rețea de tip mafiot, unde legea banului și a intereselor personale primează în defavoarea statului și a necesităților bucureștenilor.  Astfel, primarul Oprescu, prin locotenentul său de la ALPAB, directorul numit Radu Popa, a făcut o tranzacție prin care 52.800 de metri din Parcu Tineretului au fost concesionați printr-un contract, firmei Blue Ciel, pentru 25 de ani, în vederea  construirii în zonă a unui așa-zis mega-aqua park.
Deși contractul a fost contestat de mai multe asociații și a fost chiar contestat în instanță și apoi reziliat, acesta își face efectul. Mai mult, fără să aștepte o decizie clară, cei de la firma care practic a primit „cadou“ terenul au început să defrișeze pomii din zonă lăsånd astfel Bucureștiul și fără zonă verde. Contractul a fost încheiat pe genunchi între Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), condusă de Radu Popa, un om cu multe dosare, ca structură a Minicipalității, și firma Blue Ciel în 29.04.2009.

În baza contractului, firma Blue Ciel a obținut, pe ochi frumoși susțin surse din instituție, și de la Primăria Sectorului 4 pe 31.08.2009 un Plan Urbanistic de Detaliu și pe 08.03.2011 autorizația de construire nr. 86/51652 pentru construirea Aqua Parc-ului. PUD-ul și autorizația conțin, însă,  numeroase ilegalități. Dar băieții cu topogane de apă și-au suflecat månecile și s-au apucat de treabă fără să mai aștepte să intre în legalitate cu actele. Mai mult, la începutul lunii mai 2011, pe terenul în cauză au început să taie copacii din zonă. Pe șestache și sub pretextul că în zonă se face curățenie și se tunde iarba au fost tăiați aproximativ 300 de arbori și arbuști, susțin reprezentanții Fundației Eco-Civica. La momentul începerii tăierii arborilor a existat un schimb de comunicate publice între Primăria Municipiului București și firma Blue Ciel, pe tema valabilității contractului. „Defrișările au început în urmă cu câteva zile. Au mers în paralel, tăiat și scos buturugi, pentru a masca tăierile, fără să realizeze că Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei a inventariat toți arborii de pe teren. Erau 400, acum au mai rămas circa 150. Cu toate acestea, inspectorii din Primărie au venit și au spus că a fost tăiat doar un arbore. Pentru lucrările de defrișare nu există aviz. A venit și Garda de Mediu și a dat o amendă“, ne-a declarat Dan Trifu, vicepreședinte Ecocivica.

ALPAB dezinformează

Comunicatul ALPAB dezinformează încercând să ascundă infracțiunile cu iz penal ale celor implicați. „Blue Ciel avea obligația să depună documentația pentru autorizația de construire în 6 luni de la data obținerii terenului și s-a achitat de această obligație: procesul-verbal de predare-primire a fost semnat pe 19.05.2009, iar depunerea documentărilor a fost pe 17.11.2009. Faptul că Blue Ciel nu a obținut autorizația în termenul de 12 luni nu este în culpa sa“, se spune în comunicatul ALPAB. „De altfel, pe tot parcursul obținerii autorizației, mai multe structuri ale Primăriei Capitalei au avizat favorabil proiectul: RATB a avizat pe 01.07.2009, Direcția Generală de Investiții a avizat pe 21.08.2009, iar Direcția Transporturi a avizat pe 22.02.2010“, se mai spune în document.

Nici usturoi n-au mâncat…

Pe de altă parte, reprezentanții firmei Blue Ciel încearcă și ei, la rândul lor, să ascundă gunoiul sub preș. Reprezentantul Blue Ciel, Marcel Toader, susține că s-au executat doar lucrări de igienizare a terenului: „Noi am făcut doar lucrări de igienizare a terenului, împreună cu Primăria sector 4. Poliția comunitară a evacuat persoanele care își făcuseră adăpost acolo. Am curățat de la lăstăriș la gunoaie. Trebuie să facem încadrarea în zonă a terenului, să se facă măsurători prin satelit, ca să delimitam proprietatea și trebuia curățat terenul. Nu am tăiat niciun copac. A venit Garda de Mediu și a constatat. Am primit amenda pentru că am toaletat 22 de copaci și am tăiat unul, fără aviz. În rest, tot ce am tăiat erau puieți și crengi. În total, pe teren sunt 136 de copaci. Mai urmează să defrișăm 46 după ce vom obține aviz de defrișare. După ce vom termina lucrarea vom planta niște brazi, ca să fie verde tot timpul anului“, se spune în comunicat deși realitatea de la fața locului frizează orice comentariu de bun simț. Dar ce contează, bani să iasă. Întrebat de ce a ales să facă un astfel de proiect în parc, Marcel Toader a declarat, cu o nonșalanță de invidiat, asta ca să nu-i spunem nesimțire, că în altă parte nu avea loc. În ciuda tuturor protestelor și a dosarelor care se află încă pe masa judecătorilor șantierul pentru executarea Aqua Parc-ului funcționează și în momentul de față. Asociația Salvați Bucureștiul încearcă să repare daunele provocate bucureștenilor de Primăria Capitalei. Reprezentanții acestui organism au cerut suspendarea Planului Urbanistic de Detaliu și a autorizației de construire. Astfel, acest conflict face obiectul dosarului 33719/3/2011 aflat pe rolul Tribunalului București. Următorul termen este 12 iulie 2011. Totodată, o altă voce din Primărie, care susține temeilul legii, spune că totul se va termina cu multe dosare penale și cu mulți ani de pușcărie pentru cei implicați în afacerea de tip mafiot. Astfel, Mircea Raicu, viceprimar al Capitalei, spune că Bleu Ciel riscă sancțiuni de natură penală dacă a executat lucrările de defrișare în absența unui contract valabil.
Prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei, a declarat pentru HotNews.ro că Administrația Lacuri Parcuri și Agrement de pe lângă Primăria Capitalei nu a reziliat contractul de asociere cu Bleu Ciel, firma care urmează să construiască aqualand-ul din Parcul Tineretului. Atât ALPAB-ul, cât și primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au declarat în nenumărate rânduri că acest contract a fost reziliat.

Prefectul Capitalei îl somează pe Sorin Oprescu să stopeze ilegalitățile
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, i-a solicitat primarului general, Sorin Oprescu, printr-o adresă, să respecte întocmai prevederile legale în domeniul urbanismului și construcțiilor, înainte ca proiectele municipalității să intre în executare. „Demersul prefectului vine ca urmare a blocării mai multor proiecte de interes public de către diverse instanțe de judecată pe motive ce țin de lipsa unor documentații de urbanism sau de nelegalitatea acestora. În această situație se află proiectul Uranus-Berzei unde, la solicitarea societății civile, două instanțe s-au pronunțat negativ cu privire la PUZ-ul aferent acestor lucrări, pasajul Mihai Bravu, caz în care Tribunalul Municipiului București a anulat cele două autorizații de construcție pentru lipsa PUZ-ului la data emiterii autorizațiilor“, se arată într-un comunicat remis, ieri, Mediafax. Pe de altă parte, Prefectul i-a mai solicitat primarului Oprescu să comunice dacă există Plan Urbanistic Zonal pentru proiectul pasajului rutier Charles de Gaulle, precizånd că o eventuală autorizație de construire pentru acest pasaj nu este legală pånă la aprobarea Planului Urbanistic Zonal de către Consiliul General al Municipiului București. „Sper într-o mai strånsă colaborare între Prefectură și Primăria Capitalei prin care proiectele importante pentru București să nu fie întårziate sau blocate. Prin acest demers vreau să mă asigur că situații precum cele de la Pasajul Mihai Bravu sau Berzei – Uranus să nu se mai repete pentru ca autoritatea emitentă – Primăria Capitalei – nu respectă procedurile prevăzute de lege și demarează lucrări fără a avea documentația necesară. Trebuie să se înțeleagă, la nivelul Primăriei Generale, că orice demers făcut «pe genunchi» are ca efect deranjul și discomfortul locuitorilor Capitalei. Și eu aș prefera să nu mai fie nevoie să atac în contencios diverse proiecte, dar acest lucru nu depinde de mine, ci de cei care le întocmesc“, precizează prefectul Capitalei, în comunicatul de presă. Prefectura București a informat, în urmă cu o zi, că Tribunalul București a admis acțiunea prin care prefectul Capitalei a solicitat anularea a două autorizații de construcție emise de primarul general privind construcția a două pasaje rutiere pe direcția șoseaua Mihai Bravu-Calea Văcăreștilor, pe motiv că acestea nu au avut la bază un Plan Urbanistic Zonal, care a fost aprobat, ulterior, de Consiliul General al Municipiului București în aprilie. Pe de altă parte, ministrul Elena Udrea a cerut ISC să oprească lucrările de construcție a tronsonului rutier Buzești-Berzei, cunoscut ca „diametrala nord-sud“, după discuții cu reprezentanții unor ONG, care au protestat la sediul MDRT.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.