În timp ce primarul Firea împreună cu ministrul Sănătății par hotărâți să alunge medicii din sistemul public prin minciunile privind creșterea salariilor, prin mărirea normei de lucru la șase zile pe săptămână și prin condițiile improprii de muncă, în nordul țării, bisturiul a ajuns la os.
Consilierii județeni din Suceava au votat ieri în unanimitate darea în folosinţă gratuită către Agenţia Naţională pentru Locuinţe a unei suprafeţe de 3.000 de metri pătraţi din curtea Spitalului Vechi, proprietate publică a judeţului Suceava pentru construirea de locuințe de serviciu pentru medici.
Consiliul Judeţean va asigura din bugetul propriu al judeţului sumele necesare pentru racordarea locuinţelor la utilităţi, apă, canalizare, energie termică şi electrică, gaze naturale, precum şi pentru dotările tehnico-edilitare aferente, precum iluminat stradal, telefoane, căi de acces, alei pietonale, spaţii verzi.
În întreg județul Suceava nu există suficienți medici specialiști. De exemplu, Spitalele din Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc nu au niciun medic cardiolog iar la Spitalul Municipal Rădăuţi lucrează un singur cardiolog așa că toate cazurile sunt direcționate la Spitalul Judeţean Suceava unde cardiologii nu fac față afluxului mare de pacienţi.
În anul 2016, 15 medici suceveni și-au luat de la Colegiul Medicilor certificatele profesionale pentru a profesa în străinătate și au părăsit România. Anul acesta alți 9 medici au depus la DSP solicitări de eliberare a certificatelor de conformitate privind recunoaşterea calificării în state membre ale Uniunii Europene din care trei și-au luat și certificatele profesionale curente și au și plecat din țară.
Spre deosebire de politicienii români care nu ar putea fi primari, miniștri, președinți de consilii județene în alte țări, medicii au o meserie universal apreciată. Cu excepția României, desigur.