Principesa Margareta și Ivan Patzaichin promovează România în episodul al doilea al seriei „Wild Carpathia“, o coproducție a televiziunii internaționale Travel Channel, care va fi difuzat la nivel internațional în septembrie, a declarat Alasdair Grant, coproducător al documentarului.
Potrivit lui Alasdair Grant, cel de-al doilea episod are titlul „Wild Carpathia – From the Mountains To The Sea“ (De la munți până la mare, n.r.) și va fi o călătorie de la Porțile de Fier până în Delta Dunării, care va include prezentarea unor locuri precum Parcul Național Cozia, Parcul Natural Bucegi, Sighișoara și câteva localități din Delta Dunării. Alasdair Grant a precizat că Charlie Ottley va veni în România în ultima parte a lunii aprilie, când vor fi filmate câteva secvențe pentru episodul al doilea. „Detaliile despre episodul al treilea al «Wild Carpathia» vor fi făcute publice la sfârșitul verii, dar, în general, acesta se va centra pe nordul României, Maramureș și Bucovina“, a spus Alasdair Grant, precizând că filmările pentru episodul al treilea vor avea loc în iunie și iulie. Dacă primul episod a inclus un interviu cu prințul Charles, care a promovat Transilvania, și episodul al doilea al „Wild Carpathia“ va include interviuri cu două personalități care vor vorbi despre frumusețile României, respectiv principesa Margareta a României și sportivul Ivan Patzaichin, a declarat Alasdair Grant. Cele două episoade noi ale miniseriei documentare „Wild Carpathia“ vor fi transmise în peste 130 de țări, urmând să fie traduse în 21 de limbi. Totodată, la fel ca primul episod, și noile episoade vor fi difuzate de Televiziunea Română. În acest sens, Alasdair Grant a spus că episodul al doilea al miniseriei „Wild Carpathia“ va avea premiera la nivel internațional pe Travel Channel, în luna septembrie, iar episodul al treilea – în noiembrie. Cel de-al doilea episod al miniseriei „Wild Carpathia“ va fi lansat în cadrul unei eveniment organizat la București, pe 29 mai, de organizația Fondul European pentru Natură. În Marea Britanie, acest episod va fi prezentat în cadrul unui eveniment organizat pe 5 iunie.
„Wild Carpathia“ prezintă, în viziunea unui grup de britanici, frumusețea Munților Carpați din România, în încercarea de a arăta străinilor minunata diversitate a faunei și florei din zonă. De asemenea, documentarul are un scop educațional și atrage atenția românilor asupra comorii neprețuite de care se bucură și pe care trebuie să o conserve pentru generațiile viitoare. Primul episod „Wild Carpathia“, cu o durată de o oră, a prezentat munții spectaculoși (Carpații Occidentali – Munții Apuseni) și pădurile seculare ale Transilvaniei. Casă a lupilor, a urșilor și a râsului – animal pe cale de dispariție -, ținutul este puțin cunoscut de restul lumii, această porțiune din Carpați fiind ultima regiune sălbatică nedistrusă din Europa. Filmul oferă o perspectivă unică asupra frumuseții și culturii originale a Transilvaniei, explorând istoria sa bogată, de la ruinele mistice ale vechii civilizații dace la orașele și satele sale medievale, multe dintre acestea supraviețuind până azi.
Irina Popescu