Gheorghe Bejan, director general al Biroului de Turism pentru Tineret SA, considera ca privatizarea societatii pe care o conduce -trebuie sa se faca in favoarea turismului de tineret, cu investitii in societate, cu program de dezvoltare, in urma analizei riguroase atat a valorii patrimoniale, cat si a potentialului-.
In prezent, capitalul social al societatii este evaluat la circa 77.513.625.000 de lei. O cota de 78,9% din actiuni sunt detinute de catre Ministerul Turismului, 18,6% de catre SIF si restul este detinut de cativa mici investitori. Patrimoniul societatii nu este prea atractiv deoarece cea mai mare parte a fost instrainat. -Fosta administratie a prevazut ca societatea sa-si incheie activitatea comerciala la sfarsitul anului 2000, iar orice administratie care ar fi urmat sa constate ca nu mai este nimic de facut si sa o declare in faliment-, precizeaza directorul BTT.
In dezvoltarea unui turism ieftin pentru tineret, conducerea BTT si-a propus programe de promovare a turismului social si a activitatilor de formare profesionala in meseriile de ghizi, animatori si agenti de turism, prin alocarea anuala a circa 100.000 de dolari timp de trei ani. BTT isi mai propune sa investeasca circa 2,5 milioane de dolari in structuri de primire pentru turism ieftin de la Costinesti, Delta Dunarii, Bucuresti, Paraul Rece si Camplulung Moldovenesc. De asemenea, BTT va derula si administra un program de facilitati pentru tineret, precum si unul pentru dezvoltarea turismului cultural si de cunoastere activa.
In urmatorii trei ani, societatea va investi circa 1,2 milioane de dolari pentru achizitionarea a 20 de autocare cu 25-33 de locuri. -BTT este o companie speciala, in comparatie cu alte societati din turism, caci a avut si are, prin prisma bazei materiale orientate catre turism ieftin, popular, precum si a experientei operatorilor sai, mari valente in turismul de tineret si un interes permanent catre turismul social-, ne-a declarat Gheorghe Bejan.
Se estimeaza ca privatizarea BTT se va finaliza la sfarsitul acestui an. La Ministerul Turismului s-au depus deja cinci scrisori de intentie, doua din partea firmei -InterAgro- si cate una a PAS-ului de la BTT, a firmei constantene -Samara- si cea a lui Gheorghe Bejan insusi. -Eu nu am putere financiara sa cumpar BTT, dar am depus scrisoarea de intentie pentru a demonstra celor care vor sa investeasca in aceasta societate ca este atractiva-, se justifica Gheorghe Bejan.
In prezent, BTT este reclamat in 48 de litigii, in incercarea de a recupera din ce s-a instrainat, fiind in acelasi timp chemat in instanta in 83 de litigii. Daca va pierde procesele, paguba va fi de 3,1 milioane de dolari si 8,3 miliarde de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane