Home Social Prizonieri ai stresului

Prizonieri ai stresului

DISTRIBUIŢI

Medicii din intreaga lume considera stresul ca fiind unul dintre cei mai frecventi factori de risc care afecteaza sanatatea omului modern, alaturi de obezitate, alcoolism si fumat. Cele mai obisnuite forme de manifestare le recunoastem prin faptul ca determina reactii emotionale clare: frica, teama, manie, ingrijorare, frustrare. Psihologii considera ca situatiile stresante nerezolvate pot duce la deteriorari mai accentuate, generand uneori insomnie, tulburari ale dinamicii alimentare (scaderi sau cresteri rapide in greutate), tulburari ale dinamicii sexuale, stari de tensiune psihica – incordare, nervozitate, iritabilitate, exacerbarea spiritului critic sau autocritic, pierderea increderii in sine si in ceilalti, anxietate. Pot fi afectate capacitatea decizionala, randamentul intelectual sau functionarea armonioasa a organismului.

Cum se declanseaza presiunea psihica

Imediat ce creierul primeste mesajul care vizeaza existenta unor presiuni psihice exterioare, glanda hipofiza secreta hormonul adrenalina, ce excita diversele sisteme vitale, printre care si inima: se produce imediat cresterea presiunii sistolice si arteriale, precum si intensificarea batailor inimii, care se mobilizeaza mai mult pentru a trimite sangele spre muschii contractati. Dupa ce factorii stresanti dispar, starea de echilibru se restabileste.

In caz ca efectul lor se mentine, organismul, in loc sa revina la stadiul normal, se adapteaza la stres si starea de alarma psihica devine permanenta; individul isi inhiba capacitatea de reactie si cade, in final, intr-o stare de depresie, fiind antrenat intr-un cerc vicios de epuizare. In aceste conditii, persoana stresata manifesta in plan psihic puternice sentimente de teama si incompetenta, iar pe plan fiziologic, hipertensiune arteriala, pe fondul unei intense circulatii sanguine, marcata de constrictii vasculare si tahicardie (batai neregulate ale inimii).

Alcool, tutun, cafea – un -tratament- nerecomandat

In momente de stres, numarul tigarilor fumate zilnic se dubleaza, la inofensivul pahar de vin se adauga si o oarecare cantitate de votca, iar nevoia de cafea nu se poate stinge fara patru, cinci cesti, zilnic.

O data ajunsi la spital, medicii ne avertizeaza: consumata in exces, cafeaua face rau la stomac, tigara distruge plamanii, alcoolul este raspunzator de proasta functionare a ficatului. Psihiatrii atrag atentia ca nevoia de a creste consumul de nicotina, cofeina sau alcool apare atunci cand exista stari conflictuale, depresii, stres. Aceasta deoarece alcoolul este anxiolitic (anuleaza senzatia de frica), hipnotic (poate produce somn), determina o modificare a imaginii de sine la modul favorabil (produce senzatia de putere, de curaj). Structurile anxioase pot ajunge la alcoolism cronic tocmai datorita acestui fapt. Pe de alta parte, este bine ca in perioadele de stres sa se evite cresterea numarului de tigari fumate zilnic, pentru ca nicotina are efect vasoconstrictor si poate determina anumite boli vasculare sau cardiace. Cafeaua bauta in cantitati mari poate determina o stare de permanenta agitatie, de neliniste, poate accentua fenomenele de spasmofilie sau poate determina o hiperaciditate gastrica.

Intelectualii si orasenii, mai predispusi la ulcer

Supararile si starile de tensiune existente in familie sau la serviciu, suferinta provocata de decesul unei persoane dragi sau de o despartire, combinate cu o alimentatie neregulata si deficitara din punct de vedere calitativ, ne pot imbolnavi stomacul.

Pe de alta parte, intelectualii sunt la fel de predispusi la imbolnaviri ca si persoanele care fac exces de alcool sau de alimente prajite. Principalul factor al imbolnavirii lor este stresul. Medicii au depistat ca cele mai frecvente cazuri de ulcer apar in zonele urbane, unde exista un indice crescut de solicitare nervoasa. Starile de furie, suparare, enervare pot duce in timp la aparitia unui ulcer sau la agravarea lui.

Desi durerile devin de nesuportat, multi bolnavi nu se prezinta la medic, ci se trateaza singuri. Acest lucru nu poate duce decat la prelungirea sau agravarea crizelor. Bolnavii ajung sa aiba dureri insuportabile, varsaturi, uneori cu sange, insotite de o senzatie de arsura in gat. In unele cazuri, ulcerul determina chiar eliminarea unor cantitati de sange prin scaun. Exista situatii in care boala se manifesta tarziu, cand deja este intr-o forma extrem de complicata. Practic, intre factorii de agresiune si cei de aparare ai mucoasei gastrice, in mod normal, ar trebui sa existe un echilibru. Atunci cand echilibrul este perturbat si creste aciditatea gastrica, apare ulcerul duodenal. Un alt tip de ulcer este cel gastric, atunci cand sunt perturbate mijloacele de aparare ale mucoasei gastrice. De fapt, ulcerul duodenal este specific tinerilor, in special celor nervosi, barbatii reprezentand circa 80% din totalul bolnavilor.

Umorul alunga nelinistile

Psihologii recomanda un exercitiu de relaxare, menit sa impiedice aparitia stresului, care trebuie efectuat in fiecare zi: asezati-va intr-un fotoliu sau intins pe pat. Inchideti ochii, relaxati-va pe rand muschii, incepand cu cei ai picioarelor si terminand cu cei ai fetei. Cautati sa pastrati circa 10 minute aceasta stare intr-o ambianta sonora adecvata (fond muzical lent sau liniste). Inspirati profund si expirati aerul numai pe nas. Aceasta este insa numai o etapa in -planul de lupta- impotriva stresului.

Prima o constituie chiar evitarea surmenajului, printr-un bun echilibru intre activitate si repaus si prin asigurarea unei durate suficiente pentru somn. Ambitiosii trebuie sa inteleaga ca sunt activitati care depasesc posibilitatile lor de manifestare si sa le ocoleasca. Apoi, -stresatii- trebuie sa depaseasca problemele profesionale, organizandu-si mai bine timpul. Este necesar ca ei sa evite indecizia, sa isi fixeze obiective realiste, sa cultive umorul si sa realizeze o comunicare amicala cu toti cei din jur. Psihologii apreciaza chiar ca este necesara recunoasterea propriilor limite si, in dialogul cu ceilalti, candidatul la o criza de stres trebuie sa se controleze si sa vorbeasca lent si calm, ascultand cu atentie partenerul de dialog. Familia trebuie sa reprezinte, pentru oricine, nucleul de liniste si siguranta care sa il apere de agresiunile mediului, de aceea se recomanda petrecerea week-end-ului in familie. In plus, specialistii recomanda folosirea formulelor de autosugestie (de exemplu, dimineata se pot repeta, in gand: -Astazi va fi o zi frumoasa-, -Sunt plin de energie-, iar seara – -Sunt degajat-, -Ma voi odihni bine-, -Am avut o zi placuta-). Iritarea, lipsa de energie si entuziasm pot fi si rezultatele unei durate insuficiente de somn. Din acest motiv se recomanda, in special pentru persoanele care isi petrec toata ziua stand pe scaun, la birou, o plimbare in fiecare seara sau exercitii fizice.

Respectarea unui -ritual- al culcatului, cu gesturi calme, care trebuie repetate in fiecare seara, in aceeasi ordine, este un alt pas catre eliminarea stresului. Iar daca nu puteti adormi, ridicati-va si preparati-va o bautura calda, iar apoi incercati din nou sa adormiti, citind ceva. La acestea se adauga sfatul medicilor de a nu manca si a nu bea repede, in graba.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.