Scoasă în afara legii în urmă cu trei ani, reproducerea umană asistată medical reintră în discuția opiniei publice, după ce Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind inseminarea artificială cu spermă de la un donator anonim. Proiectul, publicat pe site-ul ministerului, prevede că vor putea recurge la reproducerea umană asistată medical cu terț donator părinții care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții, care vor fi stabilite prin ordin de ministru. „Proiectul de lege conturează cadrul juridic al activităților necesare pentru realizarea reproducerii umane asistate cu terț donator, care este reprezentat de prevederile din lege“, a declarat ministrul Sănătății, Cseke Attila, citat într-un comunicat de presă al MS. Potrivit proiectului de act normativ, activitatea de reproducere umană asistată medical cu terț donator va fi organizată și controlată de Ministerul Sănătății. Agenția Națională de Transplant (ANT) va supraveghea și coordona activitățile de reproducere umană asistată medical cu terț donator. În 23 septembrie 2009, fostul ministru al Sănătății, Ioan Bazac, a semnat un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro și a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidența traficului de celule umane. Ordinul, prin care s-a abrogat un articol din Legea transplantului, a fost publicat în 29 septembrie 2009 în Monitorul Oficial, el fiind emis de Ioan Bazac cu puțin timp înainte de a demisiona. Concret, ordinul a abrogat un articol care dădea voie spitalelor de stat și clinicilor private să facă fertilizarea in vitro și inseminare artificială contra cost, măsura ministerială venind pe fondul scandalului de la clinica Sabyc, declarau surse medicale.
Legea 95/2006 prevede la articolul 158 că „organizarea și/sau efectuarea prelevării de organe și/sau țesuturi și/sau celule de origine umană pentru transplant, în scopul obținerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infracțiunea de trafic de organe și/sau țesuturi și/sau celule de origine umană și se pedepsește cu închisoare de la trei la zece ani“.
Ordinul din 23 septembrie 2009, semnat de Ioan Bazac, viza abrogarea chiar a articolului 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI „Efectuarea prelevării și transplantului de organe, țesuturi și celule de origine umană în scop terapeutic“ din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății. Noul proiect propus de actualul ministru al Sănătății stipulează că accesul la reproducerea umană asistată medical cu terț donator va fi permis părinților care suferă de sterilitate ce nu poate fi tratată prin nicio metodă terapeutică clasică sau intervenție chirurgicală, în special în cazul incompatibilității imunologice, a existenței unor imposibilități de contact între cele două celule germinative sau a sterilității din cauze necunoscute. Tehnicile de reproducere umană asistată medical cu terț donator vor fi cele realizate în cadrul procedurilor de fertilizare in vitro și de inseminare artificială.
Teodora Kim