Home Social Procedurile pentru echivalarea diplomelor rămân neschimbate

Procedurile pentru echivalarea diplomelor rămân neschimbate

DISTRIBUIŢI

Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor referitoare la procedurile de recunoaștere și echivalare a diplomelor de studii obținute în străinătate precizează:

Având în vedere scrisoarea deschisă adresată de Universitatea din București în legătură cu procedurile aplicate de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) pentru echivalarea diplomelor de studii obținute în străinătate, CNRED face următoarele precizări:

Facilitarea mobilității academice și profesionale reprezintă un deziderat în spațiul european al învățământului superior, urmărit la nivel național atât de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cât și de instituțiile de învățământ superior. Declarația de la Bologna — cu titlu de recomandare și fără valoarea juridică a unei norme obligatorii la nivel european — nu prevede ‘echivalența diplomelor emise în statele UE și SEE’, însă CNRED aplică încă din anul 2008 procedura recunoașterii automate a diplomelor obținute în UE și SEE.

După cum se cunoaște, procedurile de recunoaștere a diplomelor obținute în străinătate sunt într-o permanentă actualizare, prin raportare la legislația națională și bunele practici și recomandări internaționale.

Fiecare solicitare pentru recunoașterea diplomelor obținute în străinătate este depusă direct la registratura ministerului sau transmisă prin poștă, în ambele cazuri fiind înregistrată cu număr unic.

În ceea ce privește necesitatea autentificării actelor de studii și a furnizării de traduceri legalizate în procedura de recunoaștere, precizăm că aceste cerințe sunt conforme atât cu normele internaționale, cât și cu cele naționale.

Autentificarea actelor de studii, prevăzută în Convenția de la Haga, ‘garantează recunoașterea oficială prin lege’ și evită, în consecință, circulația și uzul unor acte de studii falsificate. Traducerile legalizate pot fi efectuate în țară sau străinătate, la orice furnizor autorizat de astfel de servicii.

CNRED aplică termenul general de soluționare a unei solicitări de maximum 30 de zile, în practică acest termen fiind redus considerabil. Termenul de 90 de zile este generat de faptul că diplomele de doctor din state non-membre UE sau, în anumite cazuri, din state membre UE sunt recunoscute de către CNRED în urma evaluării efectuate de specialiști din mediul universitar, în comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Evaluarea CNATDCU provoacă întârzieri în soluționarea solicitărilor de recunoaștere, având în vedere ritmul de întrunire a comisiilor la intervale neregulate de timp, precum și aplicarea unor cerințe și proceduri diferite față de cele aplicate de CNRED în procedura de recunoaștere automată.

Cu privire la întârzierile în procesul de înscriere la studii a cetățenilor UE și SEE, acestea sunt cauzate și de modul de gestionare și respectare de către universități a unui calendar adecvat în aplicarea procedurilor de selecție/admitere și înscriere. Gestionarea defectuoasă a acestui calendar determină, de cele mai multe ori, percepția eronată că CNRED ‘blochează accesul la înscrierea la studii sau concursuri’.

În concluzie, analizând inadvertențele constatate în procesul de înscriere la studii a studenților europeni și în respectarea normelor privind parcursul universitar și completarea actelor de studii corespunzătoare, cu impact negativ la nivel național și internațional, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor consideră că recunoașterea actelor de studii trebuie să fie realizată în continuare de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, în baza atribuțiilor proprii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.