Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor a descoperit ieri America: ca la Agentia Nationala a Medicamentului se asteapta luni in sir pentru omologarea unui medicament, ca produsele apicole si din plante nu mai au baza legala de comercializare, ca producatorii merg in pierdere din cauza blocajelor financiare sau ca farmacistii cer desfiintarea plafonului la compensate si gratuitati.
-Vrem ca statul sa nu mai fixeze preturile decat la medicamentele cu prescriptie medicala, altfel pierderile inregistrate de societatile romanesti vor ramane constante-, a declarat Petre Panculescu, preseditele Asociatiei Producatorilor de Medicamente din Romania. Totodata, s-a precizat ca Oficiul Concurentei, la stabilirea pretului, nu ia in considerare costurile care implica promovarea, marketingul, cercetarea si protectia mediului, fapt ce contribuie substantial la diminuarea profitului.
In acelasi context, Sindan, unul dintre principalii producatori autohtoni de citostatice, a solicitat ca medicamentele impotriva cancerului sa beneficieze de aceleasi drepturi cu retroviralele anti-HIV, ceea ce presupune scutirea de TVA si de taxe vamale la importurile de reactivi – argumentul invocat a fost ca, in Romania, exista 7.000 de bolnavi de SIDA, in timp ce de cancer sufera aproximativ 400.000.
Doctorul Ionut Moraru, autorul celebrului -Masculin-, retras recent de pe piata, a invocat faptul ca produsele din plante si apicole au ramas, dupa abrogarea Ordinului 910, fara baza legala de comercializare. In consecinta, opt importatori americani s-au plans Ambasadei SUA ca, in conditiile date, afacerea le este periclitata.
Reclamatiile referitoare la timpul mare de asteptare pentru omologarea unui medicament au fost spulberate de Ion Fulga, presedintele Agentiei Medicamentului: -Durata prevazuta de lege este de maximum 18 luni, in timp ce in Franta este de patru ani, iar in Grecia este de doi ani-.