Premieră în justiție românească, o profesoară de la Colegiul „Brad Segal“ din municipiul Tulcea și patru dintre elevele sale au fost trimise în judecată de către procurorii tulceni, profesoara fiind acuzată că a primit diverse sume de bani de la cele patru fete, care erau corigente, pentru a le promova. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, în anii de studiu 2009 – 2010 și 2010 – 2011, Elena Iacob, profesor de Limba și Literatura Română la Colegiul „Brad Segal“ din municipiul Tulcea, a cerut bani și diverse bunuri de la mai multe eleve care erau corigente pentru a le promova la disciplina pe care o preda. Astfel, în cursul lunilor mai – iunie 2010, ea a pretins și primit câte 200 de lei de la elevele Roxana Florentina Bărbuță, Anca Radu, Alexandra Roman și Ioana – Arabela Ghelase, pentru a le promova în anul școlar 2009 – 2010. Ulterior, în cursul anului școlar 2010 – 2011, ea a mai primit, pretins și primit de la elevele Roxana Bărbuță, Anca Radu și Alexandra Roman câte 200 de euro, tot în vederea promovării la Limba și Literatura Română.
?ê?£paga – un pește
Totodată, procurorii au mai stabilit că întâlnirile dintre eleve și profesoară au fost intermediate de o altă elevă, Georgiana Fluturaș, care le-a însoțit pe colegele sale, ajutând-o astfel pe profesoară la comiterea faptei de luare de mită, în formă continuată. De asemenea, Georgiana Fluturaș a oferit profesoarei un pește, pentru a fi la rândul ei promovată la materia respectivă. În 10 mai 2011, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, în cooperare cu ofițeri ai Poliției judiciare din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Tulcea și cu sprijinul organelor specializate, au prins-o în flagrant pe profesoara Elena Iacob, iar la aceeași dată, în urma unei percheziții la locuința acesteia, au fost găsite plicuri care conțineau sumele de 800 de lei și 500 de euro, primite în cursul zilei respective de la trei eleve, pentru a le promova la Limba și Literatura Română. În aceeași zi, procurorul a dispus reținerea Elenei Iacob pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost prezentată Tribunalului Tulcea cu propunere de arestare preventivă, măsură care însă nu a fost însușită de instanța de judecată și nici de Curtea de Apel Constanța, unde s-a judecat recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. După judecarea recursului de către Curtea de Apel Constanța, Elena Iacob a venit la școală, unde a încheiat situațiile școlare ale elevilor, inclusiv ale elevelor implicate în cauza penală.
Ea a fost trimisă în judecată de către procurorii tulceni pentru luare de mită, în formă continuată, iar elevele Anca Radu, Alexandra Roman și Ioana – Arabela Ghelase au fost trimise în judecată pentru dare de mită, în formă continuată. De asemenea, Georgiana Fluturaș a fost trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită și dare de mită, în cazul ei instanța luând și măsura obligării de a nu părăsi municipiul Tulcea. Dosarul cauzei a fost trimis spre soluționare la Tribunalul Tulcea. Pedeapsa prevăzută de legea penală pentru luare de mită este închisoarea de la 3 la 12 și interzicerea unor drepturi, iar pedeapsa pentru dare de mită este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Teodora Kim