Intalnirea avuta ieri de liderii sindicali din Invatamant cu membrii Comisiei de monitorizare a acordului semnat in toamna anului trecut cu executivul a fost un esec. Desi formula celor reuniti a fost mult mai -intregita- fata de intrunirile precedente, dascalii au plecat dezamagiti. -Cum sa ma intorc la colegii mei si sa le spun ca vor sari peste balerini in ceea ce priveste veniturile?!-, spune, intrigat, Marius Nistor, presedintele Federatiilor Sindicale din Invatamant -Spiru Haret-, la iesirea de la negocieri.
-Reprezentantii guvernului au venit cu o propunere de reasezare a salariilor bugetarilor. Din punctul nostru de vedere, aceasta propunere nu produce modificari majore; reuseste doar performanta ca un cadru didactic cu vechimea de peste 40 de ani sa sara o treapta de salarizare, astfel incat un profesor sa aiba salariul putin mai mare decat al unui balerin-, declara Marius Nistor.
-Suntem pur si simplu stupefiati-
In aceasta situatie, dascalii vor face o analiza -foarte exacta- a propunerii inaintate de guvern. -Suntem pur si simplu stupefiati. Eu nu ma pot duce in fata colegilor mei – a personalului auxiliar si a cadrelor didactice – sa le spun ca pentru ei va fi mai bine, ca vor avea salarii mai mari…-, mai adauga Nistor. Intr-o ierarhie a salariilor bugetarilor din Romania, dascalii sunt clasati pe a treia pozitie din coada. Dascalii sunt total nemultumiti pentru ca, sustin ei, -nu s-a discutat nimic concret-. Membrii executivului au propus ca salariile profesorilor sa fie raportate la cele ale personalului Ministerului Apararii, salariu de referinta fiind luat cel al unui comisar-sef. -Decizia majoritatii membrilor de sindicat este blocarea inceperii noului an scolar-, conchide Marius Nistor.
La intalnirea avuta la Ministerul Educatiei si Cercetarii au participat, pentru prima data, si ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu, cel al finantelor, Sebastian Vladescu, precum si ministrul educatiei, Mihail Hardau, si un consilier al primului-ministru. Sindicatele au mai avut doua runde de intalniri, in lunile mai si iunie, dar de fiecare data a fost prezent doar ministrul educatiei si cercetarii. De aceea, pentru intalnirea de ieri, sindicalistii isi pusesera mari speranta sa gaseasca oportunitati de dialog si, poate, rezolvarea unor probleme punctuale. La 14 iunie, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu reprezentantii sindicatelor din invatamant, dupa ce a analizat, impreuna cu ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, si cu ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, proiectele din domeniul educatiei si modalitatile de finantare a acestora. La aceeasi data, guvernul se angaja sa continue demersurile de modificare a Legii privind salarizarea personalului bugetar.
Reprezentantii executivului au primit nenumarate somatii
Reprezentantii principalelor organizatii sindicale din Invatamant avertizau, inca de atunci, ca daca pana la 1 septembrie sindicatele nu vor avea un semnal clar in ceea ce priveste majorarea salariilor din invatamant, vor bloca inceperea noului an scolar. Incalcarea acordului din noiembrie 2005 a fost de mai multe ori reclamata de cadrele didactice. Dascalii reproseaza guvernului ca nu a indeplinit doua puncte ale acordului din noiembrie 2005, respectiv cel privind Legea salarizarii din domeniul invatamantului si investitiile de 1,1 milioane de euro in educatie. In prima jumatate a lunii iunie, sindicalistii Federatiei -Spiru Haret- au pichetat sediul guvernului, timp de doua ore, protestul celor aproximativ 150 de persoane reprezentand un -avertisment- inainte de a fi organizate alte actiuni sindicale. Presedintele executiv al federatiei, Marius Nistor, afirma ca sindicalistii pregatesc forme de protest -dure-, avand in perspectiva si neinceperea urmatorului an scolar.