Departe de a se atenua, nemultumirile profesorilor, legate de atitudinea statului in privinta drepturilor lor banesti pare ca nu vor afecta totusi examenele esentiale ale elevilor din aceasta vara. Cadrele didactice din judetele Brasov si Cluj au hotarat totusi sa dea in judecata Ministerul Educatiei si Cercetarii din cauza ca nu a respectat contractul colectiv de munca in privinta tichetelor de masa si a altor drepturi prevazute pentru angajatii din invatamant.
Ministerul nu respecta contractul de munca
Profesorii brasoveni sunt nemultumiti ca nu beneficiaza inca de tichete de masa, desi in contractul de munca este prevazut acest drept. Valoarea actuala a tichetelor este de aproape 750.000 de lei pe luna, dar legislatia prevede actualizarea acesteia periodic, in raport cu rata inflatiei. Contractul de munca mai prevede o reducere cu 50% a pretului biletelor CFR pentru sase calatorii anual, gratuitate pentru trimiterea prin posta a cursurilor si a materialelor de instruire, decontarea transportului pentru profesorii navetisti si scutirea de taxe la cazarea in camine si la admiterea in facultate pentru copiii profesorilor.
-Am luat decizia de a da in judecata ministerul din mai multe motive: in primul rand, nu am fost de acord cu boicotarea examenelor de Capacitate si Bacalaureat sau cu declansarea grevei, pentru ca nu am fi avut sprijinul parintilor. In al doilea rand, legea ne permite sa actionam in justitie ministerul in cazul in care nu respecta prevederile contractului colectiv de munca-, ne-a declarat Ligia Mara, liderul sindicatului cadrelor didactice preuniversitare -Diaconul Coresi- Brasov si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
O suma imposibil de gasit
Din partea ministerului, deocamdata nici o reactie. Bugetul alocat invatamantului pe anul in curs poate acoperi acordarea tuturor drepturilor prevazute de lege pentru cadrele didactice, mai putin tichetele de masa, pentru a caror finantare trebuie identificate surse extrabugetare, a declarat recent, in cursul unei intalniri cu liderii sindicali si directorii unor unitati bucurestene de invatamant, Dragos Florescu, consilier al ministrului educatiei si cercetarii.
Cadrele didactice vor beneficia de indexarile salariale stabilite de Guvern, precum si de o serie de drepturi prevazute in contractul colectiv de munca, nerespectate de fosta conducere a ministerului, a spus consilierul. El s-a referit, printre altele, la scutirile de taxe pentru profesorii tineri care sustineau examene de grad sau de definitivat si la incadrarea si retribuirea inginerilor si maistrilor angajati pe posturi de profesori. In ceea ce priveste tichetele de masa, Florescu a precizat ca, pentru acordarea lor in invatamantul preuniversitar si superior, ar fi nevoie de 1.700 miliarde de lei, suma imposibil de acordat din bugetul pe anul in curs. La nivel national vor fi acordate, in acest an, 400.000 de tichete de masa.
(Diana Sarbu)
Cluj: respect pentru elevi si parinti
Si sindicalistii clujeni din anvatamantul preuniversitar dau in judecata Inspectoratul Scolar. Presedintele Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj, Stanca Maria Constantinescu, a afirmat, la incheierea sedintei Colegiului Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ca sindicatul va actiona in instanta Inspectoratul Scolar Judetean, pentru nerespectarea prevederilor stipulate in Statutul personalului didactic. Examenul de Capacitate si cel de Bacalaureat se vor desfasura insa normal. -Cu toate ca suntem nemultumiti de faptul ca nu primim tot ceea ce ni se cuvine, nu suntem de acord cu boicotarea examenelor si nici cu blocarea anului scolar. Este o chestiune de respect fata de elevi si fata de parintii lor-, declara liderii sindicali.
Salvarea s-a numit -alte forme de protest-
Cadrele didactice acuza conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii de nerespectarea contractului colectiv de munca, unic, pe ramura si ameninta cu actionarea in instanta a ministerului.
In urma cu doua saptamani, SLIPC a efectuat un referendum cu privire la modalitatea de protest pentru nerespectarea contractului colectiv de munca. Printre aceste modalitati insa nu erau mentionate decat boicotarea examenelor nationale si -alte forme de protest-. Din totalul de 6.310 de angajati, cati au raspuns intrebarilor referendumului, 3.323 au fost pentru blocarea examenului de Capacitate, 3.567 au optat si pentru boicotarea Bacalaureatului, 505 dascali au fost impotriva oricaror manifestari, iar 1.895 au semnat pentru -alte forme- de protest.