Home Social Profesorii de română și matematică ar putea preda și educația fizică

Profesorii de română și matematică ar putea preda și educația fizică

DISTRIBUIŢI

Ministerul Tineretului și Sportului nu pare să facă diferența între o disciplină școlară și alta. Ultima propunere a ministerului este recalificarea cadrelor didactice astfel încât profesori de limba română, matematică sau chimie să poată preda orele de educație fizică și sport.
Părerile sunt împărțite, însă argumentele sunt clare: un profesor cu o anumită specializare nu poate preda o alta, doar pentru că așa vrea ministrul să ”cârpească” sistemul de învățământ. Propunerea profesorilor ”universali” a fost inițiată de fostul sportiv de performanță, Carmen Tocală, în prezent secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului.„Profesorul are cursuri de psihologia copilului, are cursuri de pedagogie și practică pedagogică, motiv pentru care am susține că profesorii din celelalte discipline, în urma absolvirii unor cursuri în educație fizică și sport, să poată deveni, să poată preda și susține orele de educație fizică și sport”, susține Carmen Tocală, citat de Digi24.ro. Profesorii au păreri diferite despre această măsură, însă cei din mediul urban, sunt împotriva ei având argumente pertinente și logice, pe care însă reprezentanții ministerului nu le iau în considerare. „Ca să pot să predau disciplina pe care o predau am studiat patru ani, plus un an de master, și nu cred că profesorii de alte specializări pot să predea sport în urma unui curs pur și simplu”, este opinia Dianei Răducanu, profesor de română și director adjunct la Liceul Teoretic "Jean Monet", citat de Digi24.ro.„La bază sunt învățătoare, iar la liceul pedagogic am predat astfel de ore. Ca profesor de română, spun nu. N-aș mai putea să predau ore de educație fizică”, spune Luminița Paraipan, profesor de română la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale".Profesorii din mediul rural sunt însă de altă părere. O specializare în plus ar însemna și un salariu mai mare.„Este o inițiativă bună de a preda sportul. Lucrezi cu copiii mai degajat, un alt stil de predare, o altă abordare a lecțiilor”, crede Constantin Diaconescu, profesor de matematică și directorul Școlii "I-VIII Bascov".

Păreri contrare

Profesorii de sport sunt împotriva acestui proiect, considerând că sportul nu este numai un lucru psihologic cu copiii, ci mai ales o activitate în care profesorul trebuie să știe cum să se implice. „Mie personal mi se pare o glumă. Modulul psihopedagogic îl poate face oricine, dar dacă nu ești și implicat fizic, să lucrezi cu ei, doar stând pe bancă, să le arunci o mingiuță și să le spui că este atractiv și ei să-și găsească singuri de lucru și tu doar să urmărești creativitatea lor, în niciun caz”, declară Marinela Ion, profesor de educație fizică și sport la Liceul Teoretic "Jean Monet". Un alt cadru didactic este la fel de categoric. „Mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă m-aș duce eu să cânt în fața copiilor sau să desenez. Este cam același lucru. Nu, nu sunt de acord cu așa ceva”, spune Doina Teodorescu, profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național "Ion Luca Caragiale", conform Digi24.ro.
Această măsură a fost inițiată pentru suplinirea profesorilor de educație fizică și sport în momentul în care va intra în vigoare programa școlară ce prevede patru ore de sport pe săptămână. Regula celor patru ore de sport pe săptămână va fi aplicată din toamnă, deocamdată doar elevilor din clasele I-IV, iar orele vor fi susținute de învățători.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.