Intr-o perioada in care Guvernul se joaca de-a hotii si vardistii cu cadrele didactice, aratandu-le -pisica- dosarelor penale – pe care apoi s-o ascunda -in marea lui darnicie si intelegere-, doleantele dascalilor pareau a fi trecute pe plan secund. Dar dosarele penale intocmite celor 364 de profesori navetisti n-au avut efectul scontat, ba, din contra; solicitarile de ordin social si material ale angajatilor din invatamant rabufnesc cu aceeasi insistenta de care au dat dovada anchetatorii care-si inchipuiau ca vor rupe gura targului cu numarul mare de -corupti- de la catedra, din cauza carora n-ar functiona economia romaneasca…
Totodata, cu ajutorul -pisicii- dosarelor penale, s-a urmarit si motivarea modificarii articolului 49 din Legea 128/1997, privitor la acordarea sporurilor de naveta pentru cadrele didactice care bat zilnic zeci de kilometri pentru a lumina copiii din cine stie ce creier de munte…
Oricum, pentru finalul acestei luni se anunta miscari sindicale la nivel national, nefiind exclus ca -martisorul- dascalilor pentru Guvern sa fie greva generala.
Vesnicele -viitoare- tichete de masa…
Desi tichetele de masa le-au fost promise pentru luna ianuarie, cadrele didactice nu au intrat in posesia lor nici la ora actuala. Gheorghe Constantinescu, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant Botosani a declarat ca cel tarziu marti ori miercuri se va sti daca se vor acorda sau nu cele 10 tichete de masa personalului din Invatamant. -La inceputul acestei saptamani va avea loc o noua intrunire intre sindicatele din Invatamant, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii si cei ai Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si cu prim-ministrul Adrian Nastase. Tichetele nu s-au acordat pana acum, intrucat nu s-au gasit resursele financiare necesare. In cazul in care, dupa aceste ultime discutii, nu primim un raspuns concret, ne pregatim pentru declansarea unui nou conflict de munca in Invatamant-, a mentionat liderul LSI Botosani.
Conflictul va fi declansat, potrivit sursei citate, intr-o perioada favorabila cadrelor didactice, care sa provoace pierderi materiale cat mai mici acestor categorii de persoane. Conducerea LSI va convoca o conferinta judeteana a liderilor de sindicat, in care va cere sprijinul colegilor cu privire la preconizatul conflict de munca. Constantinescu spune ca, in acest context, Colegiul liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant a hotarat si a dispus Biroului Executiv sa nu semneze nici un acord social cu Guvernul fara aprobarea Consiliului National. -Intrucat se vor incepe negocierile pe noul acord social, federatia noastra, prin presedintele Aurel Cornea, care este si vicepresedinte la Confederatia Sindicatelor Democratice, va conditiona semnarea de onorarea promisiunilor pe care si le-a luat Guvernul fata de invatamant-, a conchis liderul LSI.
Si noua grila de salarizare incita spiritele
Daca noua Lege privind grila de salarizare nu va fi pe masura asteptarilor, sindicatele sunt dispuse ca pe 5 martie sa declanseze greva generala. Liderul sucevean al Federatiei Sindicale -Spiru Haret-, Constantin Cernica, a declarat, saptamana trecuta: -Federatia noastra este deja in conflict de munca deschis. Colegii nostri de la FSLI au hotarat sa declanseze o greva de avertisment pe 26 februarie. Federatia va face la acea data o greva japoneza de sprijin, iar incepand cu 5 martie vom intra in greva generala, daca nu vom ajunge la o intelegere privind grila de salarizare a personalului din Invatamant-. Constantin Cernica a adaugat ca -In noua Lege a salarizarii, care va intra in vigoare anul acesta, invatamantul se afla pe cea mai joasa pozitie. Dintre toate grilele propuse si discutate pana acum, nici una nu era convenabila si nu ne avantaja-.
Potrivit ultimei grile de salarizare propuse, salariul unui dascal debutant crestea cu peste 60%, in timp ce pentru un cadru didactic cu experienta se prevedea o crestere salariala cu doar 11,6%, iar diferenta dintre leafa unui profesor debutant si cea a unui profesor care are deja definitivatul ajungea sa fie de numai 110.000 de lei. Mai mult decat atat, cateva categorii de salariati din Invatamant, altele decat personalul didactic, ajungeau sa aiba, prin noua grila de salarizare, salarii mai mici decat au acum. Ministrul muncii, Marian Sarbu, a preconizat ca Legea salarizarii nu va fi aplicata mai devreme de luna iulie. -Ministrul muncii ne-a spus cu candoare, la inceputul saptamanii trecute, ca Legea salarizarii va intra in vigoare abia in luna iulie sau, daca nu, in ianuarie anul viitor…-
-Temperatii- se multumesc cu un referendum…
Reprezentantii cadrelor didactice din invatamantul sibian au luat parte la un referendum organizat de Sindicatul Invatamantului Preuniversitar Sibiu, pentru a hotari cum vor actiona in viitor pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta de foarte mult timp.
-Referendumul a fost realizat pe fondul unei intrebari ale carei teme au fost intarzierea salariilor, neacordarea tichetelor de masa si tergiversarea aparitiei Legii salarizarii-, ne-a precizat Teodor Firtonea, liderul SIP.
Printre metodele de protest se numara mitingul, marsul si greva, iar una dintre acestea va fi pusa in practica dupa cumularea tuturor datelor din tara de catre Federatia Educatiei Nationale, care a initiat referendumul. Intre nemultumirile profesorilor se numara si nerespectarea prevederilor Legii 128/1997, privind statutul personalului didactic, referitoare la cele sase calatorii gratuite pe calea ferata. Alte puncte negative le constituie abonamentele de calatorie ale cadrelor navetiste, pentru care nu se efectueaza decontarile necesare, decat in proportie foarte mica, si neacordarea primelor pentru profesorii care urmeaza sa iasa la pensie.