Home Social Profilaxia bolilor de inima debuteaza cu bani putini

Profilaxia bolilor de inima debuteaza cu bani putini

DISTRIBUIŢI

Doi romani din trei mor anual din cauza bolilor de inima, iar 10.000 fac infarct, a declarat profesorul Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, in conferinta organizata cu ocazia Zilei Internationale a Inimii si a lansarii programului primei campanii de prevenire a bolilor cardiovasculare din Romania. Comparativ cu tarile Uniunii Europene, unde incidenta bolilor cardiovasculare este de 36%, tara noastra se confrunta cu un procent inspaimantator de 63%. Dramatic este faptul ca, in timp ce restul europenilor investesc sume uriase in profilaxie si rezultatele sunt pe masura efortului financiar depus, la noi tendinta este de crestere – de mentionat ca, in programul actual de informare asupra riscurilor imbolnavirii inimii, suma alocata nu va depasi 8.000 de dolari.

Oamenii se imbolnavesc de inima din cauza stilului de viata nesanatos, fumatului, regimului alimentar bogat in cartofi si carne de porc ieftina si alcoolului, la care se adauga lipsa de miscare. -Oamenii nu merg la medic pentru ca nu ii doare nimic, dar nu stiu ca alimentatia neadecvata, lipsa frunctelor si legumelor din hrana zilnica, fumatul si alcoolul ingroasa vase sangvine, ingreuneaza circulatia sangelui si uneori chiar blocheaza activitatea inimii**, a mai spus presedintele CMR.

Profesorul Cezar Macarie, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, a declarat ca in Romania exista 2,5 milioane de hipertensivi, 4,5% din populatia tarii sufera de insuficienta cardiaca, iar tendinta de crestere a cazurilor de obezitate la copii sunt suficiente semnale de alarma pentru declansarea unei campanii nationale de prevenire a bolilor cardiovasculare.

Daniela Bartos, ministrul sanatatii, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca programul de prevenire a bolilor ischemice si a accidentelor vasculare vizeaza, in principal, reteaua medicilor de familie si a specialistilor din ambulator. Astfel, medicii de familie sunt primii care pot inregistra persoanele cu risc crescut de boala cardiaca. **Pentru aceasta nu este nevoie de echipamente medicale sofisticate. Masurarea greutatii, a colesterolului, a tensiunii arteriale si un EKG sunt primele investigatii care confirma riscul pentru o boala de inima-, a mai spus ministrul.

Bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate in Romania cu aproximativ 170.000 de decese anual. Cu aceste date, Romania se situeaza pe locul al treilea in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare. SRC si Fundatia ASCAR organizeaza campania de prevenire a bolilor cardiovasculare din Romania cu numele -Ai grija de inima ta-, care incepe cu doua evenimente organizate in Saptamana inimii (25-29 septembrie), respectiv Congresul National de Cardiologie si Ziua Internationala a Inimii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.