Peste 60% din tinerii cu varste de pana la 16 ani fumeaza, iar 32,2% din ei o fac inainte de a implini 14 ani. De asemenea, mai bine de jumatate din respondentii din grupa 15-64 de ani au recunoscut ca, de obicei, consuma alcool acasa. Pentru a reduce cifrele ingrijoratoare din ultimii ani, Agentia Nationala Antidrog (ANA) a lansat ieri doua programe nationale de prevenire a consumului de tutun si stupefiante.
Programul -Clase fara fumat- este un proiect european care a debutat in 1997 si pe care Romania l-a adoptat anul trecut. Scopul principal il constituie dezvoltarea unor atitudini si practici la nivelul tinerilor aflati intr-o forma de invatamant, prin intermediul programelor scolare si de petrecere a timpului liber. Pentru ca o clasa sa poata participa, cel putin 90% din elevi trebuie sa-si ia angajamentul ca nu vor mai fuma, iar acest lucru se intampla in fiecare luna. Competitia de anul trecut s-a desfasurat doar in cinci judete, iar rata de participare a fost de 73%. Anul acesta campania se va desfasura pana pe 20 mai in 15 orase, iar beneficiarii directi vor fi elevi de gimnaziu din 1.400 de clase.
-Protego- este cel de-al doilea proiect lansat ieri de ANA si este primul program de prevenire in familie din Romania. Este un proiect-pilot care se va desfasura intre 13 februarie si 9 iunie, iar beneficiarii directi vor fi 672 de parinti din Bucuresti, Constanta si Brasov. Scopul principal este prevenirea consumului de droguri la adolescenti prin dezvoltarea abilitatilor educative ale parintilor.