Programul de reforma a invatamantului superior si cercetarii stiintifice – RO 4096 – finantat de Banca Mondiala si cofinantat de Guvernul Romaniei – a dat rezultate foarte bune, dupa cum apreciaza institutiile care au contribuit la finantarea acestuia. Fondul total a fost de 84 milioane de dolari, provenit din trei surse: un grant nerambursabil al Comunitatii Europene, in valoare de 9,6 milioane de dolari, 50,4 milioane de dolari – reprezentand un imprumut acordat guvernului roman de catre Banca Mondiala, si contributia efectiva a guvernului – in valoare de 24,4 milioane de dolari.
Programul a avut trei componente:
Componenta I: dezvoltarea capacitatilor manageriale in invatamantul superior romanesc, de a carei implementare s-a ocupat Unitatea de management a Programului PHARE RO 9601.
Componenta II: dezvoltarea invatamantului romanesc, la nivel de colegiu si al educatiei permanente, coordonata de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului.
Componenta III: dezvoltarea invatamantului postuniversitar si a cercetarii stiintifice, coordonata de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.
Finalitatea Programului RO 4096 s-a concretizat in infiintarea a 34 de centre puternice de cercetare functionand pe principiul accesului partajat al mai multor utilizatori, dezvoltarea a 188 de noi programe universitare de tip master/doctorat in domenii prioritare cerute de economia de piata, infiintarea Centrului National pentru Politica Stiintei si Scientometrie – avand ca scop principal evaluarea cercetarii in invatamantul superior, 234 noi programe de tip universitar, 96 de programe tip colegii si 103 programe de educatie permanenta, finantate pe baze competitive si menite sa conduca la un raspuns cat mai rapid si direct al invatamantului superior romanesc la modificarile structurale ale societatii romanesti, cauzate de procesul de tranzitie spre economia de piata.
Totodata, cu ajutorul programului RO 4096 s-au pus bazele unui nou sistem de finantare globala a universitatilor, bazat pe principiul -resursele urmeaza studentul-.
Rezultatele si perspectivele deschise ca urmare a implementarii Programului de reforma a invatamantului superior au fost prezentate cu ocazia conferintei nationale -Perspective in invatamantul superior si cercetarea stiintifica universitara-, desfasurata la sediul Universitatii Politehnice din Bucuresti, in zilele de 4 si 5 decembrie.
La ceremonia de inchidere a participat seful Biroului Bancii Mondiale in Romania, Ziad Alahdad, si ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, dar si alte personalitatii din domeniul vietii stiintifice, invatamantului superior si cercetarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane