Astazi, peste 5.500 de elevi cu varsta de 15-16 ani, din 200 de licee din teritoriu si Capitala, iau parte la un program international de testare, menit sa reliefeze capacitatea lor de a percepe si intelege mesajele textelor scrise, indiferent daca se refera la un text literar, la un prospect de medicament sau la un afis publicitar.
Scolile au fost alese cu totul aleator, pentru a constitui un esantion reprezentativ la nivel national. In Romania, programul PISA se desfasoara sub auspiciile Serviciului National de Evaluare si Examinare, din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. -Aproximativ 200 de cadre didactice si 60 de studenti la Psihologie ne ajuta in aceasta evaluare, ei fiind selectati dintre cei cu care am mai colaborat la examenele si simularile trecute-, ne-a precizat directorul SNEE, conf. univ. dr. Adrian Stoica.
Testul – destul de lung, 10-15 pagini – a fost furnizat de OCED inca din octombrie 2001, el fiind tradus de catre specialistii SNEE. A fost trimis inapoi la Bruxelles, unde a primit girul corectitudinii traducerilor, fiind retrimis apoi in tarile care sustin in acest an programul PISA. -Sunt niste texte foarte frumoase si interesante, care nu au doar menirea de a testa elevii, ci si de a le aduce mesaje sociale de larg interes, pentru a se descurca favorabil in societate-, a adaugat Adrian Stoica. Diversitatea textelor variaza de la o scena dintr-o piesa de teatru, din lucrari stiintifice, din domeniul sanatatii, pana la mesajele publicitare scrise, pe care le intalnim pe strada. Continutul testului nu depinde in mod direct de stapanirea curriculum-ului de la clasa. De exemplu, este un text care se refera la modul in care se intocmeste un curriculum vitae, dar si la ce trebuie facut inainte, in timpul si dupa interviul pentru angajare-, precizeaza directorul SNEE.
Pe marginea acestor texte, elevii au si intrebari scrise, la care trebuie sa raspunda in maximum doua ore. Urmeaza o pauza de 20-30 de minute. Apoi, pe baza continutului textelor, elevii sunt chestionati si evaluati.
Acest tip de evaluare a fost demarat anul trecut, in 32 de tari dezvoltate, de catre Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare. In acest an, OCED a extins evaluarea si in 11 tari central si est-europene. Practic, actiunea ar fi costat foarte mult – peste 20.000 de dolari, pentru fiecare tara – dar ele au fost scutite de plata taxei internationale catre specialistii OCED care elaborasera testele.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane