„Federația pentru Apărarea Pădurilor și Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva își menține solicitarea către Dacian Cioloș, Prim Ministru al Guvernului României de a nu de curs aprobării Proiectului de H.G. privind Normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, întrucât Proiectul de H.G. este inutil și ineficient pentru salvarea pădurilor de la distrugere, existând pericolul, ca prin aplicare, întreaga informație despre resursele și activitatea sectorului silvic din România să fie accesată de grupurile de interese din România și din afara țării, ceea ce va determina un imens prejudiciu interesului național și va contribui la distrugerea pădurilor României.
În acest sens, nu este de înțeles precipitarea cu care se dorește apariția acestei Hotărâri de Guvern, fără să fie estimate efectele pe care le poate avea prin aplicare asupra pădurii, sectorului silvic și siguranței naționale.”, anunță Federația pentru Apărarea Pădurilor prin președintele ing. Marian Stoicescu și Federația Sindicatelor Silva prin liderul său ing. Silviu Geană.
„ Așa cum au fost menționate în memoriile Federației pentru Apărarea Pădurilor și Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva înregistrate la Guvern în data de 25.11.2016:
• Prevederile din Proiectul de H.G., inclusiv din Anexa la acest H.G., exced prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produce din lemn, deci acest Regulament nu poate fi folosit ca bază de justificare la inițiativa Departamentului Păduri de înlocuire a H.G. nr. 470/2014;
• Prevederile Anexei la Proiectul de H.G. privind Normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund determină ca întreaga informație din activitatea sectorului silvic să fie pusă la dispoziția autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, existând pericolul să fie accesată și folosită de grupuri de interese, cauzând prejudicii imense interesului național și operatorilor economici;
• Prevederile Anexei la Proiectul de HG privind Normele referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund creează disfuncționalități în activitatea administratorilor de păduri și a operatorilor economici din sectorul silvic, obligându-i la un efort financiar suplimentar, inutil și fără eficiență economică, prin achiziția de tehnologie informatică, pregătirea personalului sau angajare de nou personal pentru folosirea acestei tehnologii în scopul de a asigura, fără să existe un accept al administratorului de păduri sau al operatorului economic, raportări către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, a datelor și informațiilor ce reprezintă un drept de proprietate al operatorului economic.
Având în vedere că Proiectul de H.G. stabilește raporturi juridice incorecte prezumând vinovăția entității economice, administrator de pădure sau operator economic și obligă la parcurgerea unor proceduri care să dovedească în timp real nevinovația acesteia, conduce la creșteri nejustificate ale cheltuielilor administratorilor de păduri și operatorilor economici, având ca efect o scădere a competitivității, nu ia în considerare normele tehnice și principiile științifice ce stau la baza funcționării sectorului forestier, intervenția Guvernului pentru stoparea promovării acestui proiect de act normativ este necesară interesului național și pentru a nu se aduce prejudicii grave pădurii și sectorului silvic.
Federația pentru Apărarea Pădurilor și Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva consideră că măsurile firești și eficiente pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri sunt:
reconsiderarea rolului și importanței activității personalului silvic pentru menținerea și apărarea integrității pădurilor și stoparea campaniei de denigrare a acestui personal;
consolidarea autorității personalului silvic în activitatea de pază a pădurilor;
salarizarea personalului silvic să se facă corespunzător efortului și riscului la care este supus în activitatea de gospodărire, menținere și pază a unui bun de interes național: pădurea. Salarizarea personalului silvic trebuie să fie similară salarizării practicate de celelalte instituții cu atribuții asemănătoare de pază a bunurilor de interes național, public sau ale persoanelor fizice;
aplicarea unor măsuri de protecție a personalului silvic, având în vedere că în ultima perioadă 4 pădurari au fost omorâți de infractorii surprinși în pădure furând lemn, iar alți 600 pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au suferit vătămări corporale grave din partea infractorilor.”, se arată în comunicatul federațiilor transmis Curentul.