Home Social Proiectul de lege a cultelor – atentat la libertatea de exprimare si...

Proiectul de lege a cultelor – atentat la libertatea de exprimare si de constiinta

DISTRIBUIŢI

Proiectul de lege privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, care urmeaza sa intre in dezbaterea parlamentului, in forma in care a fost elaborat, intra in contradictie cu o serie de acte normative care privesc drepturile omului si chiar cu legea fundamentala a tarii. Totodata, textul proiectului de lege a cultelor, in cazul in care ar fi adoptat si ar intra in vigoare, ar limita grav doua drepturi fundamentale ale fiintei umane – libertatea de exprimare si libertatea de constiinta. In acest fel, spectacole de teatru ori de film, carti sau concerte ar putea fi interzise in virtutea prevederilor stipulate in proiectul actului normativ.

10 organizatii neguvernamentale din Romania au atras deja atentia asupra gravitatii adoptarii actului normativ in forma actuala si au solicitat aprobarea lui intr-o varianta conforma cu Constitutia si cu celelalte acte cu care intra in contradictie. Raspunsul oficialitatilor carora le-a fost adresata solicitarea a fost unul -non-verbal-: proiectul de lege a fost votat deja in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si in Comisia juridica, de disciplina si imunitati.

Articolul 13 – cu ghinion pentru drepturile omului

Articolului 13 din proiectul votat cu numai doua abtineri i s-a introdus, la propunerea Cultului Musulman, un amendament care sustine: -In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase-. Aparent inofensiva, prevederea legala deschide, potrivit ONG-urilor contestatare, calea posibilitatii unor noi forme de cenzura, care sa restranga drepturi consacrate si garantate prin reglementari internationale si prin Constitutia Romaniei. Astfel, Pactul international privind drepturile civile si politice stipuleaza, in articolul 18, -dreptul la libertatea gandirii, constiintei si religiei-, articol care, potrivit Comitetului Drepturilor Omului al ONU, -protejeaza credintele teiste, non-teiste sau ateiste, ca si dreptul de a nu profesa vreo religie sau credinta-. De asemenea, Conventia europeana a drepturilor omului reia principiile pactului mentionat, Romania fiind parte a ei. Aceleasi principii sunt asumate de tara noastra prin articolul 29 din Constitutie.

-Codul lui Da Vinci- sau crucile de pe tricouri interzise

Textul proiectului de lege, motivat prin impunerea unei anumite decente in exprimarea si discursurile publice, ar putea duce la interzicerea unor spectacole ce trateaza teme controversate, cum ar fi piesa de teatru a Alinei Mungiu Pippidi – -Evanghelistii-. De asemenea, atat romanul -Codul lui Da Vinci-, cat si filmul cu acelasi nume ar putea intra sub incidenta articolului 13. Nu in ultimul rand, tinerii care poarta tricouri cu diverse insemne ale unor trupe rock, asa-zis -sataniste-, ar putea fi pedepsiti de lege. Si opinia publica ar avea de suferit. Cazuri precum cel petrecut la Manastirea Tanacu nu ar mai putea fi comentate public, sustin reprezentantii societatii civile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.