Experții europeni au avizat favorabil ELI-NP
Proiectul laserului de la Măgurele, cel mai puternic laser din lume, a făcut un ultim pas înainte aprobare, fiind declarat admisibil de experții europeni. Mai este nevoie de semnătura finală a Comisiei Europene și de mici ajustări, iar construcția laserului ELI-NP ar putea începe în prima jumătate a acestui an. Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, speră ca proiectul care va fi realizat din fonduri europene nerambursabile să înceapă chiar din luna mai.
Decizia experților Comisiei Europene vine la o săptămână după ce proiectul ELI-NP a fost depus la Comisia Europeană. Proiectul European Light Infrastructure – Nuclear Physics are ca obiect dezvoltarea celui mai puternic laser din lume la Măgurele, unde va fi creat un centru de cercetare paneuropeană. Este vorba de primul laser de asemenea proporții și complexitate din Europa. Obiectivul este aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma, iar rezultatele tehnologiei dezvoltate vor putea fi aplicate în domenii precum medicina, fizica nucleară, electronica, tehnologia informațiilor, produse farmaceutice sau tehnologia reciclării și a reziduurilor.
Astfel, cercetătorii vor putea găsi metode nucleare care vor servi de exemplu la producerea de radio izotopi care vor fi utilizați în medicină, la tratarea cancerului sau la gestionarea materialelor nucleare.
Fostul Ministru al Educației, Daniel Funeriu, a explicat că proiectul mai are de primit semnătura finală de la Comisia Europeană. Declararea proiectului ca admisibil înseamnă că de acum, experții europeni mai pot solicita, în termen de trei luni, mici modificări ale proiectului, dar că acesta a intrat în procedura de aprobare. Se intră practic în ultima fază, înainte de semnătura Comisiei, iar întrebarea nu mai este dacă se va face, ci când se va face. Eu sper să începem construcția în mai, a declarat pentru Hotnews consilierul prezidențial Daniel Funeriu, care a susținut proiectul când era ministru al Educației.
Proiectul laserului de la Măgurele, analizat la UE din 2009
Proiectul ELI-NP privind realizarea în România a celui mai puternic lase din lume a parcurs, din 2009, mai multe etape. În decembrie 2009, a primit undă verde din partea Consiliului celor 27 de miniștri ai cercetării din UE, care au aprobat declarația prin care România, Ungaria și cehia se angajează să construiască împreună infrastructura pan-europeană de cercetare ELI pentru realizarea celui mai puternic laser din istorie. Un an mai târziu, Guvernul României a aprobat construirea la Măgurele, județul Ilfov, a facilității Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetări în deomeniul laserelor și a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicată luminii extreme. În ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare în JASPERS, unitate europeană de asistență pentru proiecte ce vor fi realizate în regiuni din Europa , care l-a evaluat înainte de a fi depus la Comisia Europeană. Experții JASPERS au remis evaluarea finală, „extrem de pozitivă”.
300 de milioane de euro de la UE pentru ELI-NP
Guvernul ro mân a aprobat un memorandum prin care cerea identificare de surse de finanțare pentru ELI-NP și realocarea de bani europeni de la alte programe europene către acest proiect major. În decembrie 2011, Executivul a decis includerea integrală în Bugetul Ministerului Educației a sumelor necesare finanțării ELI-NP – Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics.
Guvernul a anunțat că beneficiarul proiectului este Institutul Național de cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, iar finațarea se va realiza din fonduri europene.
După două săptămâni, ELI-NP a primit finanțare europeană. El a atras aproape 300 de milioane de euro din fonduri europene, potrivit lui Daniel Funeriu. Pe 8 februarie 2012, a fost depus la Comisia Europeană, iar ieri, a fost declarat admisibil și mai are nevoie de semnătura finală. Proiectul are ca termen de finalizare 2015.
Cel mai puternic laser din istorie, în România
ELI – Extreme Light Infrastructure este un proiect paneuropean de cercetare științifică ănițiat în 2005, în cadrul căruia 13 țări colaborează pentru construirea celui mai puternic laser din lume. România, Ungaria și Cehia sunt state gazdă pentru câte trei lasere care vor fi complementare. Fiecare țară va face cercetări asupra luminii de mare intensitate, dar fiecare într-un alt domeniu de studiu. ELI-NP, care se va construi la Măgurele este cel mai complex și are ca obiectiv aprofunadrea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma. Prin acest proiect, va fi dezvoltat cel mai puternic laser din istorie și va dezvoltat tehnologii superioare celor ale Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară, potrivit Autorității Naționale pentru Cercetare ?ê?£tiințifică.
Mihaela Iamandei