Ministerul de Interne doreşte să simplifice procedura de transformare a amenzilor neplătite în muncă în folosul comunităţii, acest lucru afectând în primul rând prostituatele deoarece femeile care practică cea mai veche meserie din lume sunt campioanele absolute la neachitarea amenzilor.
Românii care nu îşi vor achita amenzile în termen de 30 de zile şi nu pot fi executaţi silit vor fi obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii, potrivit unui nou proiect de lege al Ministerului de Interne.
„În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organele de specialitate ale unităţilor administrativ – teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică vor sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată”, se arată în proiectul MAI.
Actul normativ simplifică astfel procedura transformării amenzii neplătite în muncă în folosul comunităţii, reducându-se atât termenul de soluţionare a dosarelor, cât şi numărul dosarelor aflate pe rol.
Poliţiştii spun că prostituatele au cele mai multe amenzi neplătite. „Amenda este de minimum 500 de lei şi au strâns bibliorafturi din câte amenzi au. De când prostituţia a fost dezincriminată, nu le mai poţi da decât amenzi pentru acostarea de persoane pe stradă în vederea obţinerii de foloase necuvenite. Modificarea legislativă a Ministerului de Interne nu schimbă nimic pentru că, dacă ele nu vor să se ducă la muncă în folosul comunităţii, nu suportă nicio consecinţă. Trebuiau să dea închisoare contravenţională, că de aia fugea toată lumea”, a declarat Alexandru Găitan, lider al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor Pro Lex, Secţia 24 Bucureşti.