Pe 20 iulie 2015 se împlinesc 16 ani de când Partidul Comunist Chinez a declanșat una dintre cele mai violente şi mai de amploare persecuţii din întreaga lume – persecuția împotriva practicanților Falun Gong. Au trecut 16 ani de când acești oameni nevinovați sunt supuşi celor mai dure atrocități, inclusiv recoltare de organe pe viu pentru profit – o monstruozitate care a șocat lumea civilizată.
Falun Gong este o practică ce cuprinde un set de exerciţii meditative şi un cod moral însumat în principiile adevăr, compasiune şi toleranţă. În întreaga lume sunt peste 100 de milioane de persoane care o practică.
În decursul acestei săptămâni mii de practicanţi Falun Gong şi susținătorii lor din întreaga lume vor comemora începerea campaniei nemiloase de eradicare a comunităţii Falun Gong (cunoscută şi sub numele de Falun Dafa) din China printr-o serie de evenimente: marşuri, nopţi de veghe la lumina lumânărilor, precum şi adunări în faţa consulatelor şi ambasadelor chineze pentru a cere oprirea represiunilor din China şi pentru a cinsti memoria celor care şi-au pierdut deja vieţile din cauza persecuţiei.
Practicanţii Falun Gong din România vor marca comemorarea prin două apeluri paşnice care vor avea loc duminică 19 iulie între orele 11:45 – 13:45 în fața Ambasadei Chinei din București, și între orele 15:30 – 20:00 în Parcul Cișmigiu, intrarea principală pe Bd. Elisabeta. Organizatorii speră ca duminică 19 iulie, membri ai parlamentului, mass-media, precum şi societatea civilă să li se alăture în sprijinirea eforturilor lor paşnice pentru încetarea persecuţiei.
De 16 ani practicanţii Falun Gong au persistat expunerea acestei persecuţii fără precedent, într-un mediu foarte periculos, şi, în ciuda controlului foarte strâns al Partidului Comunist Chinez asupra mass-mediei şi internetului. Deși familiile lor sunt efectiv decimate, ei continuă să expună atrocităţile regimului comunist de la Beijing şi să ceară dreptate.
Astăzi, globalizarea ne-a unit într-o comunitate internaţională şi depindem unii de alţii pentru existenţă. Persecutarea mișcării Falun Gong şi crimele inimaginabile împotriva membrilor acesteia ce au loc în lagăre de concentrare, închisori şi spitale psihiatrice, sunt lovituri date umanităţii, demnității şi civilizaţiei noastre.
Potrivit multor voci din comunitatea internaţională, persecuţia împotriva practicii Falun Gong care are loc în prezent în China reprezintă unul dintre cele mai grave cazuri de încălcare a drepturilor omului existent la ora actuală în lume, dacă nu cel mai grav.
Nu putem rămâne tăcuţi în faţa unui regim comunist tiranic care ne extermină semenii doar pentru că aceştia se ghidează după principiile adevăr, compasiune, toleranţă, ce sunt în contradicție cu principiile regimului comunist ateist din China. Tăcerea este o acceptare a crimelor regimului comunist şi o participare involuntară la persecuţia unor oameni nevinovaţi. Comunitatea internaţională are o şansă astăzi să acţioneze pentru oprirea genocidului practicanţilor Falun Gong.
Cum a început această persecuție inumană?
În anul 1992, practica Falun Gong a fost făcută publică de către domnul Li Hongzhi.
Inițial guvernul chinez şi-a arătat sprijinul faţă de practică, datorită beneficiilor aduse sănătăţii. Însă, odată ce numărul persoanelor care practicau Falun Gong a crescut la câteva zeci de milioane, fostul președinte al Chinei din acea perioadă, Jiang Zemin, a folosit această ocazie pentru a crea o campanie politică comunistă după modelul campaniilor politice create de predecesorul său Mao Zedong. Astfel de campanii politice au scopul de consolidare a puterii liderilor acestora, prin învrăjbirea populației împotriva unui segment al acesteia și, prin urmare, crearea unei structuri piramidale de teroare și represie.
Campania a început prin calomniere şi hărţuire. În 25 aprilie 1999, aproximativ zece mii de practicanţi s-au adunat în faţa sediului guvernului de la Zhongnanhai din Beijing, într-un protest paşnic, în tăcere, pentru a solicita eliberarea câtorva zeci de practicanţi arestaţi anterior pe nedrept. Premierul chinez de atunci, Zhou Rongzhi, care a fost privit de Jiang Zemin ca un rival politic, le-a promis rezolvarea situaţiei și a ordonat eliberarea celor deținuți.
Evenimentul mai sus menționat a fost folosit ca pretext pentru a escalada rapid campania politică și pentru lansarea unei persecuţii de o amploare fără precedent. Jiang Zemin a creat instituţia extralegală numită „Biroul 6-10”, cu misiunea de a coordona campania de represiune, pornind de la trei directive date de Jiang Zemin: „Distrugeţi-le reputaţia! Ruinaţi-i financiar! Eliminaţi-i fizic!”. Totodată, mass-media de stat a instigat la ură populaţia contra Falun Gong. Mii şi mii de practicanţi, cărora nu li s-a dat dreptul de a se apăra în justiţie, au fost aruncaţi în închisori, centre de îndoctrinare forţată şi lagăre de concentrare, supuşi torturilor fizice și psihice. În 2006, printr-o cercetare de pionierat, David Matas – avocat canadian specializat în drepturile omului – şi David Kilgour – avocat şi fost secretar de stat al Canadei – au dezvăluit atrocitățile, pe scară largă, de recoltare forţată pe viu a organelor de la prizonierii de conştiinţă Falun Gong. Această modalitate sinistră prin care guvernul chinez obţine profituri uriaşe de pe urma persecuţiei continuă şi astăzi, fiind tot mai amplu documentată. Pentru lucrarea de investigaţie intitulată Bloody Harvest (Recoltarea sângeroasă), cei doi autori au fost nominalizaţi, în 2010, la Premiul Nobel pentru Pace.