Home Social Proteste ale angajaților Arpechim și 5.000 de mineri așteptați la un miting...

Proteste ale angajaților Arpechim și 5.000 de mineri așteptați la un miting de amploare în Capitală

DISTRIBUIŢI

Angajații Diviziei Petrochimice Bradu au blocat, marți, Drumul Național 65 B, care face legătura între DN 65 Pitești-Slatina și Autostrada București-Pitești, ei deplasându-se într-un sens și în celălalt, pe o trecere de pietoni. Ulterior angajații au mutat protestul pe o stradă din oraș care face legătura între drumul național și Divizia petrochimică. Oamenii au scandat „Jos Guvernul“, „Hoții, hoții“, „Mincinoșii“, protestul fiind supravegheat de către jandarmi.
Cei peste 300 de salariați ai Diviziei Petrochmice Bradu de lângă Pitești, aparținând Oltchim, au declanșat protestele, nemulțumiți de disponibilizările anunțate. Protestatarii reclamă că nu au primit ultimul salariu și că nu li s-a comunicat numărul celor care vor pleca în șomaj. „Am înțeles că vor fi dați afară 360 de angajați, dintre care doar șapte îndeplinesc condițiile de pensionare, iar noua organigramă prevede doar 204 locuri. Ieri (luni-n.r.), timp de câteva ore, liderii de sindicat au discutat pe această temă pentru că nu sunt respectate articole din contractul colectiv de muncă și nici nu s-au transmis criteriile care stau la baza disponibilizărilor“, a afirmat unul dintre protestatari. La rândul său, vicepre­ședintele Sindicatului „Unirea“ din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, Marian Radu, spune că oamenii vor recurge la forme mai dure de protest. „Situația este dramatică și nu știm ce reacție vor avea oamenii. Nouă organigrama cuprinde doar 204 posturi, iar 360 de salariați ar trebui să plece acasă. Se discută despre plățile compensatorii, dar nu știm de unde se vor da banii. Nu avem o strategie clară a ceea ce se va întâmpla“, a declarat vicepreședintele Sindicatului „Unirea“. „Nu există nicio reacție a autorităților locale, această platformă nu a interesat pe nimeni niciodată. Domnul Piperea a declarat că din 15 mai urmează disponibilizări, dar premierul Victor Ponta este dezinformat. Îl informez eu acum despre ceea ce fac administratorul judiciar și administratorul special. Aceștia nu respectă legea, o încalcă, cum să faci disponibilizări când tu nu ai întocmit planul de restructurare și nu ai vorbit cu sindicatele? Voi înștiința judecătorul sindic despre ceea ce se întâmplă la noi“, a declarat Marian Dumitru, președintele Sindicatului „Unirea“ din cadrul Diviziei Petrochi­mice Bradu.
Angajații Di­viziei Petrochimice Bradu au renunțat la proteste, după aproximativ trei ore. „Oamenii nu vor renunța la proteste, este o decizie de moment, dar nemulțumirea este generală și lucrurile nu pot rămâne așa. Este păcat că autoritățile nu vor să prezinte criteriile de disponibilizare și ce se va întâmpla cu ei în viitor. Nu există un plan social“, a declarat Marian Dumitru.

Minerii vin spre București și amenință cu proteste

Federația Națională Mine Energie a obținut autorizația de la Primăria București pentru ca, începând de marți și până în 20 mai, câte 100 de mineri să picheteze sediul Agenției de Regle­mentare în Energie, urmând ca în 24 mai să fie organizat un miting la care sunt așteptați 5.000 de mineri.
Președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Marin Condescu, a declarat, luni că motivele declanșării protestelor anunțate la începutul acestei luni sunt în continuare de actualitate și că nu există argumente pentru ca sindicatele să își anuleze calendarul stabilit. Sindicatele conduse de Condescu acuză ANRE de faptul că duce o politică „de falimentare“ a producătorilor de energie din România, Complexul Energetic Oltenia oprind, în perioada sărbătorilor de Paște, două din cele trei termocentrale. De asemenea, minerii și energeticienii au fost trimiși acasă în concedii de odihnă obligatorii de două ori în acest an, din cauza cererii scăzute pe piața energiei produse pe bază de lignit. ?ê?£eful Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, Daniel Antonie, a declarat, în schimb, luni, într-o conferință de presă, că, în opinia administrației, sindicatele nu ar mai avea motive să protesteze la București, susținând că stocurile de cărbune din depozite sunt în continuare foarte mari, dar că producția de energie a început să crească.

Irina Tracy

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.