O companie elvetiana a omologat in Romania o noua serie de proteze auditive, aparate care ofera posibilitatea comunicarii cu grupuri de persoane.
Aparatele din familia Audiofex (bernafon) ofera posibilitatea comunicarii cu grupuri de copii, elevi si studenti a educatorilor, lectorilor sau profesorilor, care ii pot coordona permanent, inclusiv in afara clasei, pe o raza de pana la 30-50 de metri.
Spre deosebire de sisteme clasice – care asigura auditia colectiva prin bucle de retransmitere (inductie) sau cu receptoare atasate la proteze a caror purtare este greoaie si inestetica – aceste aparate sunt mici, avand tot sistemul integrat in aproximativ un centimetru cub. Auditia cu aceste aparate nu este perturbata de prezenta altor receptori, cum ar fi telefonul mobil.
Profesorul Romeo Calarasu, directorul Institutului de Fonoaudiologie -Dorin Hociota- din Bucuresti, a declarat ca in Romania nu exista o statistica privind cazurile de hipoacuzie, realizarea unui astfel de studiu fiind destul de costisitoare. In schimb, potrivit unei cercetari realizate in urma cu un deceniu de reprezentanti ai Crucii Rosii din Marea Britanie, in Romania erau aproximativ doua milioane de persoane cu probleme de auz.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane