Home Social Punct și de la capăt. CNP-ul obligatoriu la recensământ

Punct și de la capăt. CNP-ul obligatoriu la recensământ

DISTRIBUIŢI

Bîlbele purtătorului de cuvânt de la Institutul Național de Statitstică, Vladimir Alexandrescu, cel care la sfârșitul săptămânii trecute a susținut că datele din cartea de indentitate, CNP-ul, nu sunt obligatorii la recensământ, l-au costat pe acesta funcția și pe recenzori alte zile de muncă, ca să nu mai vorbim de bani. Astfel, șeful INS, Vergiliu Voineagu, a declarat ieri, într-o conferință de presă că datele de indentificare sunt obligatorii, conform legii iar cei care nu le declară cu intenție vor suporta consecințele legii și vor fi amendați. Pe de altă parte, pentru a repara greșeala persoanele care au fost deja recenzate și nu au dat datele complete vor fii obligate să răspundă încă o dată întrebărilor recenzorilor și vor fi obligate să completeze această informație. Dacă însă vor refuza, vor fi amendate. Întrebat dacă persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi găsite acasă la domiciliu, Voineagu a răspuns că și acestea vor fi amendate.
Președintele Institutului Național de Statistică, Vergiliu Voineagu, a declarat într-o conferință de presă că prima declarație oficială pe problema declarării CNP-ului a fost dată sâmbătă, de purtătorul de cuvânt al instituției. „Purtătorul de cuvânt, după ce a făcut precizări că nu orice recenzori acordă sancțiuni, ci persoane special nominalizate care constată cuantumul sancțiunii a mers puțin mai departe și și-a exprimat din grabă și din pregătire insuficientă un punct de vedere personal că nedeclararea CNP nu impune sancțiune“, a spus Voineagu. Acesta a menționat că purtătorul de cuvânt a fost destituit. Voineagu a spus că, în acest context, instituția a revenit și subliniat că declararea CNP-ului este obligatorie. Pe de altă parte, tot ieri, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a făcut apel la bucureșteni, să colaboreze cu recenzorii și să ofere toate datele, în condițiile în care Bucureștiul are cel mai scăzut procent al locuințelor recenzate, respectiv 35%. Prefectul a subliniat că nu există deficit de recenzori la nivelul Capitalei. El a subliniat că datele culese vor fi folosite strict în interes oficial. „Nu este o acțiune a cuiva anume, ci una a statului, europeană. Pe baza ei statul își va face politice sociale, economice“, a conchis prefectul Capitalei. El a explicat că potrivit datelor centralizate ieri pentru ziua de luni, Bucureștiul are cel mai slab procent al locuințelor recenzate, respectiv 35%. În topul județelor cu cele mai slabe procente, după municipiul București se află județul Ilfov – 40,59 de locuințe recenzate, urmat de Constanța – 41% și județul Timiș cu 44,59%. 
Vâlcea este în topul orașelor cu cele mai multe locuințe recenzate cu 52% pentru ziua de luni, urmat de Covasna, Bihor și Bistrița.

CNP-ul va fi luat de la Evidența Populației, în baza unui protocol

?ê?£eful Direcției Județene de Statistică Sibiu, Liviu Boloș, a declarat, ieri, că „CNP-ul trebuie obținut“ iar în cazul persoanelor care refuză să îl declare acesta va fi luat de la Serviciul de Evidență a Populației, în baza unui protocol care urmează să fie încheiat la nivel național. Șeful DJS Sibiu, Liviu Boloș, a declarat, într-o conferință de presă, că în județ „sunt puține cazurile în care populația nu și-a divulgat CNP-ul“, în cele două zile în care și-au făcut efectul declarațiile purtătorului de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu, transmite corespondentul Mediafax. Potrivit acestuia, se va apela la ajutorul Serviciului de Evidență a Populației acolo unde nu se poate afla CNP-ul de la populație, fie că nu dorește să îl declare, fie că sunt zone deja recenzate în ultimele zile.

Teodora Kim

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.