Fitoterapia chineza, acupunctura si Qigong-ul medical sunt considerate componente indispensabile ale medicinii traditionale chineze. Sa nu uitam insa ca actuala medicina traditionala chineza a aparut si s-a format in cadrul deja existent al Qigong-ului, meridianele si punctele de acupunctura fiind revelate maestrilor de Qigong in practicile si meditatiile acestora.
Cultivarea energiei vitale
Qigong-ul medical reprezinta -cultivarea si controlul constient al energiei vitale-. Este, de asemenea, asa cum il defineste un mare maestru al zilelor noastre, -un sistem filozofic stravechi de integrare armonioasa a corpului uman in univers-.
Acest tip de Qigong include exercitii fizice si tehnici de meditatie, combinate cu anumite tehnici de respiratie, avand actiune directa asupra meridianelor energetice. Exercitiile de respiratie ajuta la inducerea starii de Qigong, o stare specifica de liniste, de pace interioara, de incredere sporita; sunt tehnici prin care se invata cum sa se evite stresul. Se ajunge la o stimulare a circulatiei Qi-ului (a energiei interioare) si o data cu aceasta la stimularea circulatiei sangelui, care vine cu aportul sau de substante nutritive, indeplinindu-si in acelasi timp rolul de a extrage toxinele de la nivelul organelor si tesuturilor. In timp, prin practica perseverenta, functiile corpului vor reveni la normal.
Daca nu sunteti bolnav, metodele au caracter profilactic. Oamenii de orice varsta pot invata si practica Qigong si astfel isi dezvolta si mentin energia interna si sanatatea.
Tratarea afectiunilor cronice si a invaliditatii
Chinezii au descoperit ca Qigong-ul este o modalitate eficienta de tratare a celor dependenti de consumul de substante nocive (droguri, alcool, tutun) si a obezitatii. Aceasta arta blanda imbunatateste transportul oxigenului in celulele corpului, reduce stresul si stimuleaza functionarea tuturor organelor interne. Medicii chinezi au folosit metodele Qigong-ului in spitale si clinici pentru tratamentul diferitelor boli cum ar fi: alergii, artrite, astm, probleme ale intestinelor, constipatie, hemoroizi (chiar hemoragici), diabet, gastrite, ulcer, guta, dureri de cap, insomnie, boli cardiace, hipotensiune, hipertensiune, boli vasculare periferice, afectiuni ale rinichilor, ale ficatului, dureri de mijloc, boala Meniere, miopie, retinopatie (deteriorarea retinei), reumatism, neuralgie sciatica, stres, si unele tipuri de paralizie.
Qigong-ul poate trata cu succes unele tipuri si forme de cancer si poate reduce sau elimina efectele secundare ale tratamentului cu radiatii sau chimoterapie. Ajuta in tratamentul afaziei (pierderea totala sau temporara a abilitatii de a vorbi), al paraliziei cerebrale, al sclerozei multiple, al bolii Parkinson si al sindromului post congestie cerebrala. Este foarte folositor in tratamentul tulburarilor cronice ale sistemelor digestiv, respirator, cardiovascular si nervos.
Normalizeaza activitatea sexuala
Qigong-ul va ajuta sa luptati practic impotriva oricarei boli, ca practica personala ce vine in sprijinul metodelor medicale. Cu ajutorul sau se pot ameliora sau chiar vindeca multe boli dintre cele 50% din bolile pe care medicina occidentala le considera netratabile. Daca doriti sa folositi Qigong-ul pentru tratarea unei boli, faceti acest lucru, dar pe cat posibil sub atenta indrumare a unei persoane avizate. Pe langa faptul ca ajuta la vindecarea bolilor deja instalate, Qigong-ul ii ajuta pe oameni si sa previna aparitia afectiunilor. Acest lucru economiseste bani si suferinta. Qigong-ul mareste forta fizica, imbunatateste rezistenta la bolile infectioase si impiedica aparitia senilitatii premature. Practicarea Qigong-ului reduce considerabil riscul aparitiei unei congestii cerebrale si regleaza nivelul zaharurilor (glucidelor) in sangele diabeticilor. Deoarece normalizeaza nivelul hormonilor sexuali, se pot trata cu mult succes impotenta si frigiditatea, efectele antistres ducand la imbunatatirea vietii intime. Practicarea Qigong-ului grabeste refacerea dupa o operatie chirurgicala si variate tipuri de accidentari cu pana la 50%.
In multe privinte exercitiile de Qigong seamana cu miscarile din gimnastica, alaturi de care activitatea mentala are un rol fundamental. Qigong-ul pune un accent deosebit pe concentrarea atentiei pe diferite aspecte in timpul practicii, altfel efectul este considerabil diminuat. Putem practica exercitiile de Qigong la orice varsta, in orice loc si indiferent de cat de ocupati am fi. Este necesar doar un mic efort de vointa si acordarea unei mai mari atentii sanatatii noastre.
Incepand cu anii *80 Qigong-ul a inceput sa fie practicat la scara larga, sa fie cercetat si popularizat si s-au obtinut rezultate remarcabile. Au fost infiintate centre de cercetare in multe provincii si orase, sectii Qigong in spitale, departamente de cercetare a acestui fenomen in multe institutii de cercetare si sanatorii Qigong.
Multe persoane care au implinit sau depasit varsta de 100 de ani si care au practicat Qigong mult timp detin inca o sanatate excelenta, o tensiune arteriala constanta, vedere si auz bune, dorm profund, sunt pline de viata, au o voce puternica si un mers sigur. De asemenea, se imbolnavesc rareori.
In ultimii 30 de ani, cercetarile intreprinse de specialistii chinezi asupra efectelor Qigong-ului au aratat ca practicarea lui poate mari rezervele de energie ale organismului, poate reduce consumul de energie si imbunatati metabolismul diferitelor sisteme ale organismului.
In prezent, in Statele Unite si Canada exista asociatii de Qigong pe langa mai toate marile universitati, cum ar fi: Harvard, Yale, Berkley, in Vancouver si Toronto, unde se practica aceasta arta straveche si in acelasi timp se cerceteaza ceea ce, mai nou, poarta numele de -fenomenul Qigong-.
In Romania, -Qigong-ul benefic sanatatii si intelepciunii, benefic insasi vietii-, promovat din 1992 de catre maestrul Lin Kai Ting in scoala sa QilinGong, atat prin cursuri de initiere, cat si prin tratamente, a cunoscut o deosebita dezvoltare punand astfel la dispozitia celor interesati de o sanatate mai buna o metoda ce a fost testata cu succese deosebite in ultimii aproximativ… 7000 de ani. Recent, a fost infiintata Federatia Romana de Qigong (telefon 3221371, www.qilingong.com).