Potrivit raportului Curtii de Conturi, care a terminat de controlat activitatea RADET pe anul 2001, exista numeroase nereguli financiare si incalcari ale legislatiei, relateaza postul de radio BBC. Inspectorii Curtii de Conturi sustin ca RADET a folosit in calcularea pretului caldurii o asa-numita pierdere tehnologica de 20%, si nu de 18%, cat stabilise in mod obligatoriu autoritatea de reglementare a energiei. Pierderea tehnologica inseamna cantitatea de caldura care se iroseste in drumul de la centralele termice pana la consumator. Pretul ei este facturat si il plateste populatia. RADET a contestat insa controlul, considerand ca ar fi vorba despre rea-credinta. -Singurul efect al acestei probleme este faptul ca nu ne-am realizat veniturile, este o paguba pe care trebuie sa mi-o acopar reducand alte cheltuieli, dar in nici un caz nu am facturat 20%, tot 18% plateste populatia- a declarat Gheorghe Dabela, director general RADET.
Controlul Curtii de Conturi arata insa ca RADET s-ar fi sustras de la plata impozitului pe profit cu 22 miliarde de lei. Cu majorarile de intarziere si penalizari, suma pe care o are de platit la buget pentru 2001 se ridica la aproape 30 miliarde de lei. De asemenea, Curtea de Conturi a mai descoperit ca regiei i-au trebuit nu mai putin de sase luni sa aplice ordonanta Guvernului din iunie 2001, care prevedea ca directorii de regii nu pot avea salarii mai mari decat secretarii de stat, in jur de 22 milioane de lei. -Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2001 s-a aprobat pe data de 27 decembrie, iar eu am incheiat contractul pe 20 ianuarie, deci in intervalul de 30 de zile fata de aprobarea Consiliului de Administratie si din momentul acela a devenit efectiv contractul nou fata de contractul vechi din administrare-, a spus Dabela.
Potrivit raportului Curtii de Conturi, intre iunie 2001 si ianuarie 2002, directorul general RADET si membrii Consiliului de Administratie si-ar fi acordat un plus ilegal de salarii de 185 milioane de lei. La aceasta suma, Curtea de Conturi a mai calculat daune de aproape 50 milioane de lei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane