În ultimii 10 ani în România a crescut numărul spitalelor private, însă pacienții cu complicații din aceste unități medicale sunt transferați adesea la stat, conform unui raport Eurofound prezentat miercuri la dezbaterea „Accesibilitatea serviciilor medicale și de îngrijire în România”, organizată de Institutul European din România (IER), în parteneriat cu Euractiv Network și Freedom House România.
„Pornind de la ceea ce a apărut în raportul Eurofound, situația din România este asemănătoare cu cea europeană în ceea ce privește decontarea cheltuielilor, accesul populației către serviciile medicale private, care sunt mai de calitate. Totodată, există această tendință, care este și în România, ca acele persoane care sunt în situații grave să fie transferate de obicei din mediul privat către mediul de la stat, unde sunt medici mult mai specializați”, a declarat pentru AGERPRES Nicoleta Voicu, managerul proiectului, finanțat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă și implementat în perioada 1 martie 2014 — 28 februarie 2018, având ca scop elaborarea unor servicii de cercetare cu privire la condițiile de viață și de muncă.
„Avem propria noastră percepție în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale, dar, pe de altă parte, există un index european al sistemelor medicale în care putem să vedem poziționările statelor membre, care este calitatea sistemelor medicale la nivel european. Dacă anul trecut eram pe poziția 33 din 35, anul acesta suntem pe 35 din 35. Asta ne poate spune ceva despre calitatea serviciilor medicale privite din multiple perspective și legat de prevenție, rezultatele tratamentelor, accesibilitate. (…) Raportul Eurofound își pune întrebarea care sunt consecințele care pot să apară că oferta de servicii spitalicești din zona publică este tot mai mult înlocuită de oferta privată”, a spus Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România.