Home Social RATB aproape de pana financiara

RATB aproape de pana financiara

DISTRIBUIŢI

In ultimul timp, Regia Autonoma de Transport Bucuresti a fost subiectul unor dispute care pot duce la blocarea transportului urban de suprafata. Fara bani, cu un parc de tramvaie, troleibuze si autobuze destul de obosit si rarit, regia este aproape de capatul puterilor. Nu spune nimeni ca mersul pe jos n-ar fi bun, dar actualul parc mediu in circulatie, de 1.791 vehicule, transporta, in zilele lucratoare, circa 2,4 milioane de calatori, 80% din cererea de transport. Cu toate acestea, ultima rectificare bugetara, efectuata saptamanile trecute, in plenul Consililui General al Municipiului Bucuresti, a sters din conturile RATB 70 miliarde de lei. Si asta pe langa amenintarea cu sistarea platilor catre regie, venita din partea municipalitatii.

Fara bani, in prag de iarna

Prin aceasta -inginerie-, bugetul regiei s-a diminuat cu 30 miliarde de lei aflate initial in contul programului de modernizare a liniei 41 si cu alte 40 miliarde de lei destinate implementarii sistemului unic de taxare pe mijloacele de transport in comun, subterane si de suprafata. Directorul general al RATB, Traian Neghirla, confruntat atat cu sistarea platilor catre regie, cat si cu retragerea a 70 miliarde de lei s-a vazut nevoit sa declare: -Vom fi in imposibilitate de a scoate pe traseu autobuzele si tramvaiele. Nu avem nici un ban in cont pentru achizitia de motorina sau pentru piese de schimb-.

Fostul viceprimar general Paul Radu Popovat, in prezent consilier municipal, a atras la randul sau atentia ca, daca bugetul RATB nu va fi majorat cu cel putin 200 miliarde de lei, mijloacele de transport in comun nu vor mai putea circula. El a mai spus ca se impune o analiza de urgenta cu reprezentantii administratiei locale a judetului Ilfov, pe marginea modului de subventionare in continuare a liniilor de transport preorasenesti, carora li se aloca anual 400 miliarde de lei din bugetul Capitalei.

Totusi, incep lucrarile la metroul usor de suprafata 41

Cu toate aceste neajunsuri, maine vor incepe lucrarile de construire a liniei de metrou usor, care va circula pe traseul tramvaiului 41. Pentru inceput vor fi realizate capetele acestei linii, situate in zonele Casa Presei si Bulevardul Tudor Vladimirescu. -Speram ca prima faza a lucrarilor sa fie incheiata in acest an, astfel incat, din primavara anului viitor, sa poata incepe inlocuirea liniei propriu-zise-, a spus directorul Neghirla. El a mai adaugat ca lucrarile au fost evaluate la sase milioane de euro si trebuie executate in cel mult sase luni. Pe timpul desfasurarii lucrarilor la capetele liniei, tramvaiul 41 va circula normal, singura modificare constand in faptul ca nu va mai intoarce la Casa Presei, ci pe Bulevardul Expozitiei. In zona Tudor Vladimirescu nu va avea loc nici o modificare, pentru ca amplasamentul viitorului capat de linie va fi mutat pe locul fostului poligon auto din zona.

Prefectura Capitalei se implica

In urma analizei situatiei reale a regiei, prefectul Bucurestiului, Mihai Luican, a ajuns la concluzia ca sumele alocate RATB sunt cu aproximativ 200 miliarde de lei sub minimum necesar. Ca atare, Luican s-a angajat sa solicite ajutorul organismelor specializate din cadrul Ministerul de Finante, Ministerul Transporturilor si Ministerul Industriei pentru a efectua un studiu pertinent si a elabora o prognoza in sustinerea acestei regii. Prefectul a mai propus ca sub tutela cabinetului primului-ministru sa se procedeze la analizarea preconizatei reduceri a parcului auto, precum si oportunitatea renuntarii la transportul din comunele limitrofe Municipiului Bucuresti.

Viceprimarul Radu propune -spargerea- RATB

Nu mai departe decat luna trecuta, viceprimarul general al Capitalei, Ioan Radu a refuzat sa avizeze majorarea tarifelor la RATB. Mai-marii regiei solicitasera o crestere a preturilor cu 6%. -Am cerut conducerii regiei o fundamentare detaliata a costurilor, dar nu am primit decat o nota generala cu indicatori. Cred ca majorarile frecvente se datoreaza costurilor prea mari, generate de modul in care RATB face achizitiile-, a declarat Radu. El este de parere ca starea actuala ar evolua in bine daca regia ar fi -sparta- in unitati mai mici, pe profiluri. -In acest mod se pot supraveghea mult mai eficient rentabilitatea, investitiile si derularea programelor-, a conchis viceprimarul general.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.