Profesorii pregatesc blocarea anului scolar. Actiunea vine ca raspuns la refuzul parlamentarilor de a aproba o crestere salariala a personalului didactic cu 22 de procente fata de anul in curs. Pe de alta parte, un studiu realizat de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar (ARACIP) arata faptul ca in scoli inca mai predomina metode invechite de predare.
Blocarea anului scolar, acesta este raspunsul liderilor sindicatelor din invatamant fata de refuzul parlamentarilor de a aproba un amendament la legea bugetului Educatiei pentru anul viitor, prin care salariile profesorilor urmau sa creasca cu 22 la suta fata de anul 2006. Presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant -Spiru Haret-, Gheorghe Isvoranu, a declarat, ieri, ca -se vrea o actiune dura si ferma, si trebuie pregatita din timp-. Acesta a precizat ca incepand de anul viitor in toate judetele din tara vor circula caravane sindicale pentru a-i consulta pe profesori cu privire la inghetarea anului scolar.
Greva pe baza de semnatura
Mai mult, sindicalistii intentioneaza sa organizeze un referendum prin care sa stranga semnaturi din partea dascalilor care vor participa la actiunea de protest. -Vrem sa ne asiguram de sprijinul tuturor cadrelor didactice pentru a evita situatia din prima zi de scoala, cand unii au participat la miting, iar altii au participat la festivitatea de deschidere a anului scolar-. Totodata, liderii de sindicate s-au gandit sa ii monitorizeze in teritoriu pe toti demnitarii care au votat impotriva amendamentului ce conducea la majorarea salariilor din invatamant. -Vrem sa facem o lista cu acesti ignoranti care nu considera educatia o prioritate, pe care sa o afisam in toate scolile-, a mai adaugat Isvoranu.
Nici ministrul educatiei nu a scapat de acuzele sindicalistilor. -Ministrul Hardau este un las pentru ca si-a schimbat pozitia de pe o zi pe alta, nu te poti astepta la nimic bun din partea unui om care voteaza impotriva propriilor angajati-. La randul sau, Mihail Hardau considera nefireasca nemultumirea profesorilor si afirma ca s-a straduit sa obtina cat mai multi bani pentru salarii. -M-am saturat de atatea amenintari, eu sustin solicitari reale, care pot fi realizate-. Hardau a mai declarat, ieri, ca executivul a aprobat o hotarare de guvern prin care a suplimentat cu suma de 6.900 miliarde de lei fondurile de salarii pentru anul 2006.
ARACIP contesta calitatea actului de predare
Pe de alta parte, Serban Iosifescu, presedinte al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), a afirmat, ieri, ca -profesorii folosesc, inca, in actul de predare limba de lemn, mostenire a comunismului-. Desi inca din 1990 se incearca in mod constant o reforma in invatamant, ARACIP a concluzionat in urma unor studii efectuate in 1995, 1999 si 2003, ca situatia calitatii invatamantului romanesc stagneaza de 16 ani. De vina pentru aceasta stare de fapt se pare ca sunt profesorii, care, potrivit lui Iosifescu, -sunt emotionali, narcisisti si promoveaza o atitudine de apostol-victima in relatia cu elevii-. Totodata, ARACIP a observat in urma studiilor realizate ca dascalii evita schimbarea actualului plan de invatamant si nu-si doresc reforma in cea ce priveste calitatea actului educational. -La noi, valoarea invatamantului se masoara in functie de cum e aranjata scoala respectiva si daca are termopane-, a adaugat Iosifescu. Totodata, ARACIP doreste ca intre 2008 si 2010 sa fie implementat un sistem national de management al calitatii prin care sa se adopte noi modalitati de evaluare a calitatii invatamantului, iar ARACIP sa fie autoritatea in acest domeniu.