Home Social Razboiul dintre Camera de Conturi Mures si Primaria Targu-Mures continua

Razboiul dintre Camera de Conturi Mures si Primaria Targu-Mures continua

DISTRIBUIŢI

Controlul financiar desfăşurat anul trecut de inspectorii Camerei de Conturi Mureş la Primăria Targu-Mureş, care a vizat activitatea financiară a administraţiei locale în anul 2005, s-a lăsat cu un nou proces. Asta pentru că, în urma analizării raportului prezentat de controlorii financiari, conducerea Camerei de Conturi Mureş a dispus sesizarea Tribunalului Mureş în legătură cu prejudiciile, neregulile şi abaterile cu caracter financiar constatate -în vederea stabilirii răspunderii juridice în sarcina persoanelor făcute răspunzătoare pentru prejudiciul creat bugetului local-. Potrivit documentului înregistrat la Tribunalul Mureş şi a cărui judecare va începe pe 20 februarie, controlorii Camerei de Conturi Mureş au stabilit că responsabili de prejudiciul adus bugetului local ar fi primarul municipiului Targu-Mureş, Dorin Florea, directorul economic din primărie, Kiss Imola, Făgărăşan Maria, directorul Direcţiei Juridice, Bată Claudiu, şeful Serviciului Juridic, dar şi consilierul juridic Dorin Belean şi consilierul superior Alina Damian din Primăria Targu-Mureş. Potrivit controlorilor financiari, prejudicierea bugetului local al municipiului Targu-Mureş s-a produs atat de pe urma afacerii Telpark, referitoare la administrarea parcărilor din oraş, a achiziţiei unui număr de 20 de autobuze de către societatea de transport local, dar şi din neîncasarea chiriei pe un teren de la SC Aspharom SRL Targu-Mureş.

Banii din exploatarea parcărilor nu au ajuns în vistieria oraşului în cota prevăzută de contract

Concret, în sesizarea înaintată instanţei de judecată de comisia care a confirmat rezultatele controlului în frunte cu directorul Camerei de Conturi Mureş, Viorel Florea Nuţ, şi adjunctul său, Sand Marinel, se arată că una dintre abaterile care au produs prejudicii ar fi nestabilirea, neînregistrarea în evidenţele contabile şi, ca urmare, neîncasarea în contul bugetului local a veniturilor în sumă de 244.276 lei, legal cuvenite din asocierea în participaţie privind exploatarea sistemului de parcare Telpark în baza contractului de colaborare încheiat cu SC Tracia Trade SRL Targu-Mureş şi SC Huropark SRL Timişoara. -Faţă de prejudiciul efectiv au fost calculate foloase nerealizate în sumă de 35.271 lei-, se arată în încheierea nr. 1/9 ianuarie 2007 a Camerei de Conturi Mureş, în timp ce raportul de control detaliază că reprezentanţii Primăriei Targu-Mureş nu au urmărit respectarea contractului de asociere şi au luat de bune raportările asociaţilor care au virat mai puţini bani la bugetul local decat era normal. Astfel, potrivit controlorilor financiari, se pare că SC Tracia Trade, care a rămas în cele din urmă singurul asociat al municipalităţii în această afacere, procentele din asociere fiind 70% pentru primărie şi 30% pentru municipalitate, ar fi dedus în contul investiţiilor mai mult de 40% din venituri. -Veniturile aferente anului 2005 cuvenite bugetului local din asocierea cu Tracia Trade, urmărite şi încasate conform deconturilor lunare depuse şi acceptate de cele două părţi contractante, au fost cele calculate de către asociat, fără a ţine cont de încadrarea în procentul maxim de 40% a cheltuielilor de exploatare deduse din veniturile realizate. (…) Persoanele desemnate să verifice modul de executare a obligaţiilor din contractul de colaborare nu şi-au dus la îndeplinire mandatul primit-, constată controlorii financiari după ce primarul de la Targu-Mureş, Dorin Florea, unul dintre cei în sarcina căruia s-a reţinut acest prejudiciu, a arătat că el a mandatat două persoane să urmărească derularea în condiţii legale a contractului de asociere cu Tracia Trade. -Nu au fost verificate sub aspectul necesităţii şi oportunităţii investiţiile realizate pe seama veniturilor din asociere în perioada 2001-2003-, se mai arată în raportul potrivit căruia aceste investiţii nu au fost aprobate de părţi şi nu au fost incluse nici în conturile de venituri şi cheltuieli prezentate primăriei pentru a fi preluate în evidenţa contabilă. Scuza primarului Dorin Florea, care spune că a mandatat două persoane în problema Telpark, nu i-a convins pe controlorii financiari care susţin că -primarul, în calitate de ordonator principal de credite, răspunde de urmărirea modului de realizare a veniturilor şi are printre atribuţiile principale verificarea încasării sumelor la bugetul local-.

SC Transport Local SA – acuzat că a diminuat nejustificat profitul brut şi impozitul aferent acestuia

O altă abatere care a dus la prejudicierea bugetului local a fost descoperită de organele de control în activitatea SC Transport Local SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Targu-Mureş. Aici, controlorii financiari spun că, prin neînregistrarea în evidenţele financiar-contabile a declaraţiilor privind impozitul pe profit datorat bugetului local în perioada 01.01.2005-30.09.2006 de SC Transport Local SA Targu-Mureş, s-a ajuns la neurmărirea şi neîncasarea de către CL Targu-Mureş a unor venituri din impozit pe profit în sumă de 129.130 lei. -Din impozitul pe profit datorat, în timpul controlului a fost încasată suma de 62.000 lei-, se arată în documentul prezentat în instanţă, în care se precizează însă că pentru sumele achitate cu întarziere şi pentru cele neachitate s-au calculat dobanzi şi penalităţi în sumă totală de 37.391 lei. La acest capitol, organele de control arată că începand cu luna noiembrie 2005, SC Transport Local SA a înregistrat în evidenţa contabilă proprie integral cheltuiala cu amortizarea unui număr de 20 de autobuze în sumă totală de 83.301 RON/lună, deşi conform unui contract de asociere în vigoare cu SC Siletina SRL (firma consilierului local Claudiu Maior, secretar general al PD Mureş, unul dintre oamenii de încredere ai lui Dorin Florea – n.r.), veniturile şi cheltuielile asociaţiei se împart în procent de 60% către SC Transport Local SA şi 40% către SC Siletina SRL. -Procedand astfel, SC Transport Local SA Targu-Mureş a denaturat rezultatul din exploatare al societăţii atat în bilanţul contabil încheiat la 31.12.2005, cat şi în bilanţul contabil încheiat la data de 30.06.2006, diminuand în mod nejustificat profitul brut cu suma de 366.525 RON şi implicit impozitul pe profit datorat bugetului local în sumă de 58.645 RON-, reţin controlorii financiari de la Camera de Conturi Mureş, potrivit cărora obligaţiile SC Transport Local SA Targu-Mureş către bugetul local nici măcar nu erau înregistrate în evidenţele contabile ale Primăriei Targu-Mureş. Trebuie precizat că cele 20 de autobuze au fost cumpărate în 2005 în urma unei licitaţii publice deschise.

Afacerea Aspharom continuă să nască semne de întrebare la Targu-Mureş

Nu în ultimul rand, reprezentanţii Camerei de Conturi Mureş arată că reprezentanţii autorităţii locale de la Targu-Mureş nu au stabilit, evidenţiat şi încasat în perioada iulie 2003-mai 2004, iulie 2005-februarie 2006 de la SC Aspharom SRL Targu-Mureş o serie de venituri din închirierea unui teren. Valoarea prejudiciului în acest caz este de 66.146 RON, la care se adaugă foloasele nerealizate de circa 9.000 RON. Reamintim că terenul respectiv, în suprafaţă de 36.700 metri pătraţi, a fost închiriat de CL Targu-Mureş către SC Aspoharom SRL la preţul de 310 euro/lună, ajustat ulterior în 2005 la 363 euro/lună. Controlorii financiari susţin că, de fapt, chiria reală a terenului ar fi trebuit stabilită la suma de 1600 euro/lună, aspect sesizat şi cu prilejul altui control efectuat la Primăria Targu-Mureş. Rezultatele controlului respectiv au fost înaintate la acea dată şi procurorilor DNA, care şi-au declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe langă Judecătoria Targu-Mureş. În acel dosar, Camera de Conturi Mureş sesiza, alături de aspectul referitor la chiria percepută pentru teren, şi alte nereguli rezultate din contractul de asociere a municipalităţii cu SC Aspharom SRL în vederea realizării unei staţii de producere a mixturilor asfaltice. În condiţiile în care raportul de control a fost semnat cu obiecţiuni de cei consideraţi vinovaţi de către Camera de Conturi Mureş, soluţionarea dosarului este de competenţa instanţelor de judecată, Tribunalul Mureş, pe rolul căruia a fost înregistrat dosarul şi care a stabilit primul termen de judecată pe data de 20 februarie. Precizăm că în ultimii ani, Dorin Florea, primarul de la Targu-Mureş, a acuzat în repetate randuri că este supus unor controale comandate politic celor de la Camera de Conturi Mureş de adversarii lui din PNL. Florea susţine totodată că 90% din rapoartele Camerei de Conturi au fost anulate în timp de instanţe după ce el şi juriştii săi au adus argumente împotriva constatărilor controlorilor financiari. Trebuie menţionat însă că, potrivit directorului Camerei de Conturi Mureş, Viorel Florea Nuţ, din 1990 încoace, Primăria Targu-Mureş nu a primit descărcare de gestiune din partea instituţiei sale în nici un an din pricina abaterilor şi neregulilor depistate în urma controlului financiar ulterior.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.