Home Social Reabilitarea caminelor lasa peste 1.000 de studenti din Capitala fara locuri de...

Reabilitarea caminelor lasa peste 1.000 de studenti din Capitala fara locuri de cazare

DISTRIBUIŢI

Studentii Universitatii din Bucuresti se vor confrunta, incepand cu anul viitor, cu o alta problema, care vizeaza locurile insuficiente de cazare in camine. Sansele acestora de a obtine un loc in caminele Universitatii vor fi diminuate de reducerea numarului de locuri de cazare, anuntata, ieri, de catre rectorul Universitatii, Ioan Panzaru, in cadrul unei conferinte de presa. Decizia conducerii Universitatii de a inchide trei camine, fara a oferi alternative, are drept efect inevitabil nemultumirea studentilor, care considera ca sunt pusi in fata unei situatii inacceptabile.

Potrivit lui Panzaru, proiectele pe care le deruleaza Universitatea includ lucrari de reabilitare si modernizare a trei camine studentesti – doua din complexul Grozavesti si unul din Pallady. Inchiderea acestor spatii de cazare echivaleaza cu pierderea a 1.100 de locuri de cazare pentru cel putin un an universitar. Programate pentru a intra in programul de reabilitare incepand cu vara anului viitor, caminele ar putea fi inchise pentru o perioada mai mare de un an, acesta fiind termenul minim estimat de reprezentantii Universitatii pentru reabilitarea cladirilor.

Banii au venit prea tarziu

Alternativa prezentata de Panzaru pentru studentii care vor ramane fara locuri de cazare in anul universitar 2007-2008 este cel putin inechitabila, acesta declarand ca un nou camin cu o capacitate de 200 de locuri va fi pus in functiune in Complexul Pallady. Desi este constient de disproportia raportului dintre cererea si oferta de locuri de cazare, rectorul Universitatii bucurestene argumenteaza aceasta situatie prin necesitatea reabilitarii caminelor. Astfel, potrivit lui Panzaru, din cele 14 camine aflate in patrimoniul Universitatii, numai patru ofera conditii decente studentilor – caminul Fundeni, corpurile C si D din Grozavesti si caminul nou din Pallady. Acesta a precizat ca restul spatiilor de cazare vor face obiectul unor proiecte de reabilitare si modernizare, acest lucru nefiind posibil pana acum fie din cauza insuficientei fondurilor, fie din cauza ca banii au ajuns prea tarziu. -Pana acum primeam din partea ministerului cate doua miliarde de lei vechi pe an. Suma primita anul acesta (n.r. – 112 miliarde lei vechi) a fost cea mai mare de pana acum, dar a venit prea tarziu-, a explicat Panzaru.

Studentii ameninta cu proteste

Asa cum era de asteptat, reprezentantii studentilor sunt nemultumiti de hotararea rectoratului de a-i lasa fara 1.100 de locuri de cazare. Desi sunt constienti de necesitatea realizarii acestor proiecte, ei sustin ca solutia inchiderii caminelor ar trebui luata in calcul numai in cazul in care ar exista o alternativa. -Vom face o cerere catre rectorat sa faca demersuri pentru a inchiria alte camine. Si alte universitati au derulat astfel de programe de investitii, dar au reusit sa acopere nevoia de locuri de cazare-, ne-a declarat presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). De asemenea, reprezentanta ANOSR si-a exprimat intentia de a supune acest aspect discutiei cu ministrul educatiei si cercetarii, Mihail Hardau, la prima intalnire a acestuia cu studentii. -Problema cazarilor in camine este inclusa pe lista de prioritati si o vom discuta la urmatoarea intalnire cu ministrul educatiei-, a completat Ligia Deca. Nu in ultimul rand, studentii nu exclud varianta protestelor. -Vom trece, cu siguranta, la proteste, in cazul in care esueaza negocierile cu rectoratul si cu ministerul-, a incheiat presedintele ANOSR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.