Ministerul Educatiei si Cercetarii a aprobat un plan de actiuni privind dezafectarea Reactorului Nuclear de la Magurele propus de Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara **Horia Hulubei** de la Magurele. Potrivit acestui plan, toate activitatile legate de dezafectarea Reactorului de la Magurele urmeaza a se derula in perioada 2003 si 2019, data la care va fi finalizata ultima etapa a dezafectarii propriu-zise a reactorului nuclear si se va obtine **green field**.
In cadrul aceluiasi plan mai este prevazuta si modernizarea atat a Statiei de Tratare a Deseurilor Radioactive de la IFIN, cat si a Depozitului National de Deseuri Radioactive de la Baita din Bihor.
Dezafectarea propriu-zisa a reactorului va fi precedata de o serie de proceduri, cum ar fi elaborarea studiului de fezabilitate ce urmeaza a fi aprobat prin hotarare de guvern, elaborarea proiectului tehnic si a documentatiilor de executie si a rapoartelor finale de securitate privind fiecare stadiu de dezafectare, selectarea tehnologiilor privind demontarea sau demolarea blocului reactor, precum si cele privind depozitarea intermediara a deseurilor radioactive rezultate.
Returnarea combustibilului nuclear uzat de pe Platforma Magurele in Federatia Rusa se va face pe baza unui contract ce se va incheia in cadrul noului acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse. Finantarea transportarii acestui combustibil va fi suportata in baza unui acord semnat intre Agentia Internationala a Energiei Atomice de la Viena, Federatia Rusa, SUA, pe de o parte, si Romania, pe de alta.
Actualizarea caracterizarii radiologice a spatiilor care vor fi supuse procesului de **clean-up**, ce presupune curatarea spatiilor pe baza de proceduri, indepartarea echipamentelor de cercetare, va fi realizata pe baza unei colaborari intre IFIN – Magurele si de Laboratoarele Nationale Argonne – SUA.