Universitatea din Bacau a fost, in zilele de 2 si 3 noiembrie, gazda Consiliului Nationale a Rectorilor. Desi intruniti in sedinta ordinara, rectorii universitatilor din tara au avut destule probleme de reclamat, mai ales ca la lucrari a participat si ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu.
Inca de la primul punct al ordinii de zi – autonomia universitara, aproape toti rectorii au fost de acord ca, de cele mai multe ori, ea este incalcata sau restransa. Pentru acest fapt, exista trei vinovati principali: Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei si Curtea de Conturi. Dar si Ministerul Educatiei si Cercetarii a fost luat in vizor de catre rectori, ei acuzandu-l de slaba implicare in problemele universitatilor. Ca exemplu a fost luat cazul Universitatii Tehnice din Timisoara, careia Curtea de Conturi i-a impus sa plateasca TVA la veniturile realizate de pe urma functionarii unui restaurant in incinta facultatii, desi acesta e unul dintre modurile de realizare a veniturilor proprii, permis de Legea invatamantului. -Am incercat sa-i explic presedintelui Curtii de Conturi cum sta situatia, dar nu am reusit mare lucru-, a marturisit ministrul Andronescu. In ce priveste observatiile dure aduse MEC de catre rectori, ea a sustinut ca -toate masurile ceva mai dure pe care le-am luat in ultimul timp nu au vrut sa fie incalcari ale autonomiei universitare, ci doar masuri de punere la punct a unor lucruri. De exemplu, taxa de 40% pe care trebuie s-o achite facultatile care depasesc cifra de scolarizare aprobata de Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica, se vrea o amenda pentru cei care nu inteleg sa respecte legile-.
Si bugetul universitatilor pe anul 2002, salariile cadrelor didactice si ale personalului auxiliar ori admiterea in invatamantul superior au generat discutii aprinse. Cu foarte putine exceptii, conducerile universitatilor au optat pentru admitere pe baza examene propriu-zise si renuntarea la concursurile de dosare. -Din experienta pot sa spun ca exista candidati care au note peste 9,00 la bacalaureat, dar nu reusesc sa obtina mai mult de 5,00 la admiterea in facultate-, a spus secretarul de stat Radu Damian. Totodata, Ministrul Andronescu a catalogat ca -foarte buna- ideea lansata de rectorul Universitatii din Baia Mare, care a propus amplasarea temporala a examenului de Bacalaureat inaintea Capacitatii. In ceea ce priveste structura anului universitar, aceasta a ramas la latitudinea senatului fiecarei universitati, cu conditia ca anul universitar sa inceapa pe 1 octombrie.
In premiera, la sedintele Consilului National al Rectorilor au luat parte, in acest an, si studenti, reprezentati de membrii Consiliului National al Studentilor. -Au avut opinii pertinente cu privire la modalitatile de admitere, la examenele de licenta. Practic, i-am considerat pe studenti ca adevarati parteneri la discutii. Speram ca asemenea intalniri sa mai poata avea loc-, a apreciat prof. dr. ing. Sergiu T. Chiriacescu, presedintele Consilului National al Rectorilor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane