In conferinta extraordinara a Consiliului National al Rectorilor, care a avut loc ieri in sala de sedinte a Ministerului Educatiei si Cercetarii, a fost foarte des vehiculata ideea admiterii in invatamantul superior prin concurs, -pentru ca – desi Bacalaureatul este examen national – corectarea lucrarilor este subiectiva, in unele licee-, a precizat Sergiu Chiriacescu, presedintele CNR, la finalul sedintei extraordinare a Consiliului.
-Nu exista un control asupra modului in care este facuta corectura lucrarilor. Comisiile de corectura manifesta o exigenta diferita la notarea lucrarilor, de aceea elevi mai bine pregatiti pot obtine medii mai mici, iar unii mai slabi, medii mai mari-, a mai spus Chiriacescu. El a precizat ca la Bacau, chiar studentii au fost cei care au solicitat reintroducerea admiterii prin concurs.
La Brasov, unele universitati – mai ales cele cu numar mare de candidati – vor organiza concurs de admitere, la fel urmand sa procedeze si institutii care admit candidatii in anul intai pe baza mediei de la Bacalaureat.
Rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, Ioan Dumitrache, prefera sa -piarda locuri- decat sa organizeze doua sesiuni de admitere ori sa accepte candidati numai pe baza mediei de la Bacalaureat.
Nici rectorul Academiei de Studii Economice, Paul Bran, nu vrea sa renunte la test, care are o pondere de 70% din media de la admitere, in timp ce media la Bacalaureat insumeaza numai 20%, iar restul de zece% este reprezentat de media rezultatelor din liceu.
Pentru rectorul Universitatii Bucuresti (UB), Ioan Mihailescu, concursul de admitere reprezinta cel mai bun criteriu de selectie a candidatilor, de aceea a acceptat ca media de la Bacalaureat sa aiba o pondere mica la admiterea in majoritatea facultatilor din cadrul UB. Mihailescu nu a reusit sa impuna acest criteriu facultatilor mai putin solicitate, precum Chimia sau Fizica, acestea fiind institutiile care pot primi candidati numai pe baza mediei de la Bacalaureat sau a notelor din liceu.
Ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu, prezenta la sesiunea extraordinara a CNR, a precizat ca -o admitere prin concurs nu poate fi in detrimentul calitatii invatamantului-.
De aceea, in ordinul privind criteriile generale de organizare si de desfasurare a admiterii in invatamantul superior de stat pentru anul universitar 2002-2003, conducerea Ministerului Educatiei recomanda organizarea admiterii pe baza de examen.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane